Ruže u saksijama, žardinjerama

ruze u saksijama

Može li se ruža gajiti i u saksijama ili žardinjerama? Naravno da može, samo joj treba posvetiti dovoljno pažnje.

Ljubitelji ruža koji nisu u mogućnosti da ih uzgajaju u baštama ili na okućnicama ne moraju se odreći uživanja u bojama i mirisima „kraljice“ cveća. Mogu ih uzgajati u saksijama ili sanducima. Ipak, potrebno je obezbediti određene uslove kako bi se biljka nesmetano razvijala i cvetala.

Ruža ne voli severne pozicije balkona

Ruža je biljka koja uživa na suncu i zato je važno da joj obezbedimo što više svetlosti. 

Osim što voli osunčana mesta vrlo dobro napreduje kada joj obezbedimo da oko nje blago struji vazduh. Dakle, ne promaja, ali ne ni neki tamni ćošak.

Ruža voli i toplotu, ali ne i pregrejano zemljište, jer joj može stradati korenje.

Iskusni cvećari posude u kojima su posađene ruže oblažu daskama ili nekim drugim termoizolacionim materijalom i na taj način sprečavaju pregrevanje zemljišta leti, ali i smrzavanje zimi. 

Kada posaditi ružu u žardinjeru ili saksiju?

Na tržištu danas postoji veliki izbor prelepih ruža koje su pogodne za sadnju u posudama. To su, naravno, manje ruže, one patuljastog ili srednjeg rasta.

Kada nabavite zdravu biljku, onda i supstrat u kom će ona živeti mora biti zdrav i kvalitetan. I tu nikako ne treba štedeti.

Sadnju možete obaviti od početka maja, ako je vreme lepo i toplo, pa sve do sredine leta. 

Važno je dobro zaliti biljke pri sadnji, pa nastaviti sa redovnim zalivanjima sve do jeseni.

Ruža voli da je negujemo, prija joj nežnost. Zato je treba prihranjivati, redovno uklanjati precvetale cvetove. Takođe, moramo je štititi od bolesti i štetočina.

A šta kada dođe zima?

Kada se sezona cvetanja završi potrebno je, na početku novembra (ako ne zazimi ranije), pokriti posude u kojima su ruže. To možemo uraditi novinama ili tresetnim materijalom. Takođe i ruže treba uviti i tako ih ostaviti dok ne počnu da se „bude“ u proleće. Pa, onda ponovo. Negujemo ih i uživamo u bojama, mirisima…

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede