Ruselija – kiša koralno crvenih cvetova

ruselija crvena

Ruselija, koralno crvenih cvetova, u svojoj postojbini Meksiku je perena.

U našim uslovima često je koristimo za viseće aranžmane.

Neobična je jer izgleda kao nema listove. Oni su reducirani, igličasti, što joj omogućava da izdrži direktne sunčeve zrake i visoke temperature. Sva je od tankih, nežnih grančica i prelepih cvetića koji kao da lebde. Može da izraste i do skoro dva metra, a ako je pustimo da pada izgledaće prelepo.

Neprekidno cveta koralno crvenim i kremasto belim cvetićima, nalik trubicama koje su duge oko 2 cm.

ruselija zuckasta
Koralna kiša, kako zovemo ovu lepu biljku, voli sunčane pozicije ili polusenku. Višegodišnja je biljka, a životni vek joj je oko deset godina.

Ne podnosi mraz. Zimi je treba čuvati u svetlim prostorijama gde je temperatura uvek iznad 10 stepeni Celzijusa. Tada je treba retko zalivati i ostaviti je da miruje.

Ukoliko je postavimo kod prozora i tokom zime nas može obradovati crvenilom svojih cvetova.

U proleće izbacuje duge mesnate grane, dužine i preko metra. Čim se primeti nagli rast tih debelih izbojaka, nakon 10-15 cm rasta, treba zakinuti vrh (pincirati) da se podstaknu izboji sa strane. Tako se dobija gusta biljka, jednako popunjena sa svih strana.

Leti je treba zalivati svakog dana obilato, i obavezno povremeno prihranjivati. Obilato cvetanje i stvaranje novih izbojaka omogući ćemo ako skratimo duge grane koje su precvetale.

Ruselija se razmnožava reznicama grančica. Ne voli teško, već rastresito dobro drenirano i zemljište.

Ukoliko ruseliju postavimo na svetlo mesto imaćemo bujnu i zdravu biljku. U protivnom, hladnije i tamnije mesto i prenatopljena zemlja usloviće crnjenje i propadanje grančica koje su bliže supstratu. Ako se to dogodi, treba odseći takve grančice i stvoriti joj povoljne uslove za rast i cvetanje.

Još lepih cvetnica za Vašu baštu – HORTENZIJA

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede