Hortenzija raskošnih loptastih cvetova

hortenzija

Hortenzija kod nas nije često zastupljena. U našim rasadnicima se nešto ređe uzgaja u odnosu na druge dekorativne vrste.

Cvetovi kod hortenzije su skupljeni u cvast koju čini mnoštvo sitnih cvetića koji se prilikom cvetanja ne otvaraju ravnomerno već postepeno, od oboda ka sredini. Na taj način cvetanje je znatno produženo. Hortenzija se može gajiti u posudi ili u vrtovima, gde je i dugotrajnija. I kada se nabavi u saksiji, treba sačekati da procveta i presaditi je u vrt.

Biljka nije osetljiva na niske temperature, ali je ipak treba zasaditi na zaštićeno mesto. Dobro uspeva u polusenci, pa čak i u potpunoj senci.

zuta hortenzija

Hortenzije ne podnose veći sadržaj krečnjaka u zemlji i vodi. Tako da bi bilo poželjno da se pre sadnje, zemljište obogati tresetom, a pri zalivanju koristiti meku vodu. Potrebe ove biljke za vodom su male, ali sa povećanjem temperature potrebe se povećavaju. Kada listovi klonu treba ponoviti zalivanje.

Hortenzija ne zahteva redovno orezivanje, ali povremeno treba odrezati slabe i suvišne izbojke. Vršne izbojke ne treba seći jer će se iz njih razviti cvet. Kada biljka precveta, cvet se odreže i baci. Deo grane sa tri para listova se odseče. Taj deo grane poslužiće kao reznica. Pre zabadanja u zemlju donji listovi se odstrane, a gornji iseku na pola. Dva pupoljka se zabadaju u zemlju, a treći ostaje napolju. Visoke temperature tokom leta doprinose brzom ožiljavanju, koren se razvija do jeseni, ali se hortenzija tek u proleće prebacuje na stalno mesto.

Za razmnožavanje hortenzije potrebno je malo umeća, uspeh nije zagarantovan, ali treba pokušati!

Autor: Vladica Stefanović, dipl. inž. polj.
psss.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede