Narcis lep cvet, a i koristan

narcisi u basti

Narcis, ukrasna biljka koju od davnina koristimo i za zaštitu dvorišta i voćnjaka.

Vreme je da posadimo lukovice cveća koje će na proleće „obojiti“ naše vrtove.

Lukovice narcisa, lala, zumbula sade se u jesen, kada vremenske prilike dozvole, ali je najbolje da to bude u periodu od polovine septembra do oko 20. oktobra. Ukoliko je jesen sunčana i topla period sadnje se može produžiti. Sadnju treba obaviti, najkasnije, petnaestak dana pre mrazeva.

narcis beli

Narcis

Narcis je višegodišnja, lukovičasta ukrasna biljka.

Cveta relativno kratko, od marta do maja.

Cvet koji se nalazi na vrhu tankog stabla može biti žut, beo, narandžast, jednobojni ili dvobojni. Ponekad na stablu budu dva cveta, pa i više.

narcis sa vise cvetova

Sadnja narcisa

Sade se često u kombinaciji sa zumbulima ili lalama.

narcisi lale u basti

Treba im obezbediti osunčano mesto, gde će bar pola dana biti izloženi suncu. Ne vole mesta koja su izložena vetrovima kao ni zabarena zemljišta jer lukovice mogu da istrule. 

Zdrave lukovice narcisa, bez oštećenja i znakova truleži treba posaditi u grupama, kada je temperatura zemljišta 8-10 ºC. 

Lukovice posaditi na dubinu 1,5-3 puta njihove dužine. Sitnije lukovice sadimo pliće, a krupnije dublje. Pliće posađene krenuće sa vegetacijom ranije, pa će ranije i cvetati.

Razmak pri sadnji treba da bude oko 15 cm. U periodu nicanja potrebno je dosta vlage, pa se u slučaju sušnih dana obavezno moraju zalivati.

Kako bismo lukovice zaštitili od izmrzavanja možemo prekriti zemljište prirodnim materijalima kao što su lišće, slama, piljevina, ili papirom. 

Narcis odbija štetne glodare

Narcisi sadrže materije koje odbijaju miševe i voluharice, ali i veverice, srne i zečeve. Od davnina sadi se kao cveće koje čuva kuće i ambare od tih štetočina. U voćnjacima, da bismo zaštitili stabla od glodara, možemo ih saditi oko voćki.

Da li lukovice treba vaditi?

Lukovice treba izvaditi nakon što su na istom mestu oko 4-5 godina. Znak da je nastala „gužva“ je kada na jednom mestu bude više biljaka. To znači da je vreme da izvadimo lukovice i da ih izdelimo. Od jedne lukovice može da se formira i preko pet novih lukovica. 

Deljenje lukovice je korisno, jer će cvetovi iz novih lukovica biti krupniji.

Lukovice u periodu od vađenja do sadnje možemo čuvati na tamnom i prohladnom mestu, na temperaturi do 17 ºC.

narcis u vazi

Narcis u vazi i buketu

U vazama narcisi ne žele društvo i zato buketići treba da budu bez drugog cveća. Razlog za to je što će se drugo cveće vrlo brzo osušiti jer narcis ispušta otrovnu sluz, koja škodi drugom cveću.

Najbolje je da narcise koje ćemo staviti u vazu odsečemo čim se pupoljak otvori.

Foto: pixabay.com

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede