Lale: Sadnja u baštama i saksijama

lale zute

Lale živopisnih boja su ukras bašta i balkona u prvim danima proleća. Ukoliko volite ovo prolećno cveće jesen je vreme da posadimo lukovice.

Lale, ili tulipane kako ih još zovemo sadimo u jesen, kada je temperatura tla oko 15 °C. Za sadnju koristimo zdrave, visokokvalitetne lukovice, a biramo deo bašte koji je osunčan i gde se voda ne zadržava.

lale-sarene

Lale u baštama

Dubina na kojoj ćemo postaviti lukovice zavisi od vrste tla. Obično je to dubina od oko dvadesetak centimetara. Ako je tlo peskovito dubinu povećavamo za 10 cm, a ako je „teže“ biće dovoljno postaviti lukovice na 20 cm.

Lukovice se sade u grupama na rastojanju od 5 cm. Na 5 m² posadite oko 250 lukovica. Kako bi u proleće cvetale u isto vreme potrebno je da budu posađene na istoj dubini. Zatrpamo ih i zalijemo i tako prezime. Ukoliko su u vašem kraju zime jake potrebno je prekriti tlo nekom pokrivkom kako bismo lukovice sačuvali od izmrzavanja.

U proleće kada budu imale par listova ponovo ćemo ih zaliti.

Prilikom sadnje trebalo bi da vodimo računa o slaganju boja, jer šarenilo ne podrazumeva i lepo uređenu baštu.

lale-u-zardinjeri

Lale u saksijama su praznik za oči

Prelepe lale možete gajiti i u saksijama ili žardinjerama. One su baštensko cveće, ali možete uživati u bojama cvetova i pre nego „oboje“ naše bašte.

Najvažnije je odabrati zdrave, neoštećene, tvrde i krupnije lukovice. Najćešće se sade po tri lukovice u saksiju čiji je prečnik 12 cm. Ukoliko je posuda veća i broj lukovica treba povećati.

Lukovice treba posaditi u plodnu saksijsku zemlju tako da njihovi vrhovi budu u visini ivice saksije.

Vrlo je važno da saksije ostavite na tamnom, ne previše hladnom mestu (npr. podrum). Korisno je pokriti ih peskom ili hartijom. Do, otprilike, januara biljka će biti visine oko 10 cm. Kada osetite cvetni pupoljak to je znak da saksije treba da unesete u prostorije koje ne grejete. Zemlju u saksiji zalijete i ponovo prekrijete hartijom. Kada se klica sa cvetom dobro razvije, biljke možete uneti u toplu prostoriju. Uskoro će se pojaviti lepi cvetovi u kojima ćete, sigurno, uživati.

Zanimljivosti o lalama 

Rod tulipana obuhvata oko 100 divljih vrsta.

Tulipan je dobio ime po turskoj reči tulipant, što znači „omot na glavi“, „turban“, zbog karakterističnog oblika cveta.

Tulipansko ludilo“ zahvatilo je Evropu početkom 17 veka.

Za tulipane se borilo, ginulo. Na njima se sticalo i gubilo veliko bogatstvo. Postali su čak i oblik sredstva za plaćanje i iz ruke u ruku prešlo je preko 10 miliona papirnih bonova za tulipane koji su donosiocu garantovali da u zamenu može da dobije lukovicu ili određeni broj lukovica. To je zabranjeno zakonom 1673. godine, pa je takva trgovina zamrla.

Holandija je ostala snažno svetsko tržište za gajenje i dalji plasman tulipana.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede