Kako negovati orhideju tokom zime i uživati u njenoj lepoti

bela orhideja

Ukoliko uživate u lepim cvetovima orhideje evo nekoliko saveta kako da ih sačuvate.

Orhideju treba ostaviti da zimi miruje i zalivati je svake druge ili treće nedelje, savet je Olivere Gavrilović iz Poljoprivredne stručne službe Srbije.

orhideje-u-sobi

Orhideja voli vlažan vazduh

Prska se svakog dana po jednom, dva ili tri puta što naravno zavisi od sobne temperature, odnosno u hladnoj prostoriji ređe, a u toplijoj češće. Prskanje (orošavanje) bijke je veoma potrebno i korisno, kako za vreme cvetanja tako i za vreme mirovanja.

Stvaranje vlažnog vazduha sprečava smežuravanje krtolica i sušenje sitnih žilica, a za vreme porasta oštećuju se mladi izdanci i pupoljci od suvog vazduha.

orhideja zuta

Zemljište i prostorija za orhideju

Orhideje traže laku, prozračnu i propustljivu zemlju, a najbolje uspevaju na plodnom humusnom tlu ili ako su vezane za koru ili oblutak. Dozvolite da se zemlja osuši između zalivanja. Kada cvetaju, biljkama treba više vode. Nikad ne dozvolite da pliva u vodi, jer će to uništiti biljku.

Orhideje se ne sade u običnu zemlju. Jedan od načina da uništite epifitnu orhideju jeste da je zasadite u običnu zemlju. Njihov koren raste sa vrha, a ne sa dna kako je to kod većine biljaka.

U kućnim uslovima je prilagođena za temperaturni opseg od 18-32 °C i vlažnost vazduha preko 60 %. Ako se ne pridržavamo ovog temperaturnog režima i vlage, doći će do opadanja cvetova. Isto tako, ako biljku izložimo direktnoj svetlosti dobiće ožegotine i uginuće, a pri vrlo slaboj svetlosti potamneće joj lišće i vrlo retko će cvetati. Razlika između dnevne i noćne temperature treba da bude oko 8-10 °C.

Ako se nalaze u hladnoj prostoriji, listovi mogu da požute i da otpadnu. Ukoliko se ovo desi, uklonite požutele listove i nastavite da je normalno negujete.

Ako  se odlučite za ovo predivno cveće nećete se pokajati jer će vam se sav uloženi trud u negu vratiti, pa ćete uživati u pogledu i predivnom mirisu.

 

GDE SE U SLOVENIJI PROIZVODE ORHIDEJE

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede