Gladiola za vrt i vazu

gladiola

Gladiola vrlo lepo izgledaja u cvetnim lejama, kao i u vazama. Najbolje da je režemo kada se otvore do tri cveta na cvetnom stablu

Ako vam se sviđaju gladiole, a u bašti ili vrtu imate osunčano mesto zaštićeno od vetra i baš tu je zemljište rastresito, dobro drenirano i nađubreno imate sve što je potrebno da od maja do septembra uživate u krupnim cvetovima ove biljke.

Gladiolus hybridum je poreklom sa Afričkog kontinenta. Ime je dobila od latinske reči gladius što u prevodu znači mač, pošto listovi asociraju na oblik mača. Može da naraste i do 150 cm. Razmnožava se lukovicama koje sadimo kada prođe opasnost od kasnih prolećnih mrazeva, na dubini 10-15 cm, što zavisi od veličine lukovice. Za sadnju nisu pogodna zemljišta koja zadržavaju vlagu. Razmak između lukovica treba da bude oko 20 cm.

Gladiolu tokom leta treba redovno zalivati i okopavati.

gladiola vazaPrvi cvetovi se pojavljuju početkom jula, a ako je pravilno negujemo cvetaće do prvih mrazeva. Otvaraju se od osnove ka vrhu cvetne stabljike. U jesen po lepom vremenu lukovice treba izvaditi, one zdrave očistiti od zemlje, ostaviti da se prosuše i čuvati ih na temperaturi 5-8 °C do naredne sadnje.

Gladiole vrlo lepo izgledaju u cvetnim lejama, kao i u vazama. Najbolje da je režemo kada se otvore do tri cveta na cvetnom stablu, ujutru ili uveče.

Pročitajte i priču o narcisima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede