Gerber je lep i postojan cvet. Kako ga proizvesti i negovati?

gerber

Gerber je cvet koji često koristimo za izradu buketa. Tople boje zvezdastih cvetova ulepšavaju prostore u kojima organizujemo proslave. Uobičajeno, gerber je deo ponude rezanog cveća u našim cvećarama.

Potiče iz toplih krajeva Azije i Afrike. Gajenje u Evropi počelo je u Engleskoj. U divljini raste čak oko trideset vrsta.

Kako se proizvodi i neguje gerber zna dipl. inž. Tanja Petrović, savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije (PSSS).

Rod gerbera broji oko 45 vrsta.

Gerber raste bokorasto (nema izraženo stablo) a listovi su na dugim lisnim drškama, dužine 20-30 cm skupljeni u lisnu rozetu.

Cvetovi su pojedinačni, različitog prečnika (4-12 cm), na pravoj čvrstoj i obloj cvetnoj dršci dužini 25-60 cm, dekorativni i trajni.

Gerber se proizvodi za rezani cvet u zaštićenom prostoru (staklenik ili plastenik sa grejanjem).

Zauzima važno mesto u cvećarskoj ponudi rezanog cveća zbog veoma visoke estetske vrednosti cveta dobrog prinosa i postojanosti.

Skromnih je zahteva prema uslovima uspevanja koji se ogledaju u relativno malim zahtevima prema temperaturi i svetlosti. Osim toga, ova biljna vrsta i u doba lošeg kvaliteta spoljne sredine cveta.

Može se gajiti na više načina a zdrav i negovan zasad može se eksploatisati 2-3 godine.

Rasad gerbera proizvodi se iz semena, reznica i kulturom tkiva, a proizvodnja rezanog cveća zasniva se sadnjom rasada.

Proizvodnja gerbera

Pre zasnivanja zasada potrebno je ispitati visinu podzemne vode jer ako je na dubini od 90 cm potrebno je postavljanje drenaže.

Potrebno je ispitati i sadržaj soli jer je gerber osetljiv na povećanu koncentraciju soli, a ona treba da se kreće u granicama (1,7-2,5 gr/l).

Rasad i sadnja

Rasad se sadi u aprilu–maju. Sadnja se radi na dobro pripremljenom zemljištu ili supstratu.

Zemljište se poore na dubinu 30-35 cm. Na pripremljeno zemljište sipa se specijalni supstrat za gerbere u sloju 20-25 cm (treset, kora četinara) trebalo bi da pH vrednost bude od 5,5-6,5.

Formirati leje sa širinom od 1,0-1,2 m sa stazama širine 40-50 cm.

Visina biljke za rasađivanje je 8-10 cm, pri čemu se razlikuju 2-3 donja lista koja su okrugla, dok su stariji listovi izduženi.

Sadnja se vrši na istu dubinu na kojoj je rasad rastao pre vađenja.

Temperatura supstrata treba da je 18-22 ºC, relativna vlažnost vazduha od 80-90 % i uz blago senčenje proizvodnog prostora.

Uz prvo zalivanje rasada vrši se i tretiranje sa 0,2 % rastvora ridomila, da bi se sprečila pojava bolesti.

Kod višegodišnjih zasada sadi se 8-9 biljaka/m2 (30×30).

Gustina sadnje kod jednogodišnjeg zasada za krupne sorte 10 biljaka/m2, a za sitne 14 biljaka/m2.

Gerber zahteva relativnu vlagu vazduha od 60-70 % u toku proizvodnje dok je u toku zasnivanja zasada relativna vlažnost vazduha od 70-90 %.

Prilikom zalivanja voditi računa o tvrdoći vode jer tvrda voda ostavlja bele fleke na listovima i cvetovima.

Mlade biljke imaju povećan odnos prema azotu pa je preporuka da odnos NPK hraniva bude u formulaciji 2:1:2 dok u generativnoj fazi ide više kalijuma, pa je preporuka da odnos NPK hraniva bude 2:1:3.

Gerber ima posebne zahteve i prema Fe i Cu pa je potrebno tretiranje sa 0,05 % rastvorom Fe svakih 14 dana odnosno 28 dana Cu.

Radi obilnijeg i ujednačenijeg cvetanja gerbera, potrebno je puno svetlosti. Loša osvetljenost usporava cvetanje a često se javlja i deformitet cvetova.

Posle završetka proizvodnje gerbera, nova proizvodnja se ne mora lokacijski izmeštati ali se za zasnivanje novog zasada mora promeniti zemljišni supstrat.

Berba cvetova

Ubiranje cvetova vrši se u ranim jutarnjim časovima, kada je cvet otvoren u jednom krugu.

Cvetovi se beru čupanjem tri puta nedeljno. Stavljaju se u vodu i čuvaju na temperaturi 10-15 ºC.

Klasiranje se vrši prema dužini cvetne drške i prema prečniku cveta. U prvu klasu idu gerberi dužine cvetne drške iznad 50 cm prečnika cveta 10 cm.

Gerber se pakuje u kartonske kutije dimenzije 900x450x12 cm, sa po 50 cvetova (2×25 kom), u jednoj kutiji.

Foto: pixabay.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede