Biljni terarijumi, jedinstveni mini stakleni vrtovi

biljni terarijum

Samoodrživi biljni terarijumi idealni za početnike i sve koji nemaju mnogo vremena da se posvete održavanju biljaka

Mlada zrenjaninka Milana Tabački se bavi izradom samoodrživih biljnih terarijuma, svojevrsnih „vrtova u staklu“. Kako to obično biva, na ideju da napravi prvi terarijum došla je slučajno pre tri godine. Kupila je ukrasni stakleni predmet u obliku sijalice i dobila želju da u nju posadi biljčice, zatvori je i posmatra šta će se dogoditi. Ubrzo nakon toga počela je da istražuje i otkriva novi svet i jednu granu teraristike koja se bavi izradom biljnih samoodrživih terarijuma.

terarijum u sijalici

Godinu dana kasnije mali hobi postao je posao koji voli. Neobični i lepi mali vrtovi nikoga nisu ostavljali ravnodušnim, te je tako bilo sve više onih koji su želeli da imaju svoj terarijum. Danas ova mlada dama kombinovanjem staklenih predmeta različitih oblika stvara zanimljive kreacije jedinstvenog dizajna, prepoznatljive pod brendom Lanz.

terarijumi

Terarijumi nisu zahtevni za održavanje

Terarijumi su prelepi živi dekorativni elementi koji unose prirodnu lepotu u svaki prostor. Mogu biti otvoreni i zatvoreni. U prve se sade kaktusi i drugi sukulenti, a u druge tropske spororastuće biljke, neke vrste paprati, mahovina i par sobnih vrsta. Uglavnom u zatvorenim terarijumima „uživaju“ biljke koje vole povišenu vlažnost. Održavanje mini ekosistemua je svedeno na minimum, kaže naša sagovornica. Važno je da „stakleni vrt“ ne izlažemo direktnom sunčevom svetlu i da ga otvorimo jednom u dva meseca na petnaestak minuta kako bi se provetrio i zalivati ga sa vrlo malo vode 3-4 puta godišnje. Stariji terarijumi su još manje zahtevni.

Proces izrade dekorativnog i atraktivnog zatvorenog biljnog terarijuma može trajati od nekoliko sati pa do nekoliko dana.

Pri izradi je potrebno ispoštovati nekoliko koraka i postaviti tri sloja, objašnjava Milana. Prvi sloj koji se postavlja na dno posude je kameniti ili drenažni, drugi je aktivni ugalj, pa sterilni hranljivi supstrat i na kraju biljke i dekorativni materijal. Neophodno je da sve što se koristi bude sterilno, od pincete, četkica i makaza, do kamenja, ukrasa… Posle izrade terarijuma naredne dve nedelje utvrđuje se da li su se biljke primile i da li je eko sistem zdrav. Tek tada jedinstveni mini vrt stiže do novog vlasnika, zadovoljno priča Milana.

Lanz biljni terarijumi mogu da se poruče i kupe preko društvenih mreža ili na festivalima rukotvorina na kojima učestvuje. Smatra da su zanimljivi za ljubitelje biljaka koji žele da oplemene svoj prostor i za one koji traže neobičan, unikatni i zanimljiv poklon. Jer, ne poklanjamo tako često ceo jedan mali svet u staklu. Osim toga, čak i oni koji nemaju mnogo uspeha u uzgoju biljaka, dugo uživaju u mini vrtovima u staklu, jer su idealni za početnike i sve koji nemaju mnogo vremena da se posvete održavanju biljaka.

Milana uživa u pravljenju terarijuma, a stvaranje i izazovi je ispunjavaju. Veruje da će se ovim poslom baviti dugo i najavljuje realizaciju ideje i projekta kroz koji će reciklirati staklo. Staklo je 100% reciklabilan materijal i dragocena je sirovina. Može da se reciklira bezbroj puta, a da to ne utiče na njegov kvalitet, čistoću ili trajnost. Recikliranjem stakla se smanjuje količina otpada i troškovi njegovog skladištenja.

„Poslednjih godina sam bila i u prilici da recikliram neka zaboravljena, predivna pa čak i kolekcionarska stakla i time im produžim život. Veoma mi je stalo i do reciklaže stakla, pogotovo jer se o toj temi kod nas skoro ne govori. Nadam se da ću sredinom ove godine realizovati jednu divnu akciju vezanu za reciklažu staklenih sirovina“, najavljuje svoje planove naša sagovornica.

Objavljeno u Poljoprivredniku

Preporučujemo i ovu priču: Postanimo građani naučnici i budimo čuvari zdravlja zemljišta

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede