Postanimo građani naučnici i budimo čuvari zdravlja zemljišta

gradjani naucnici

Građani naučnici učešćem u istraživanjima pomažu u prikupljanju podataka koji su bitni za razumevanje različitih aspekata poljoprivrede i očuvanja prirode

Zemljište je neprocenjivo dobro svih živih bića. Ograničen je resurs, ne možemo ga umnožiti i proširiti te je važno da ga negujemo i očuvamo. Jedan od načina da učestvujemo u očuvanju ovog važnog prirodnog resursa je da se kao građani uključimo u naučna istraživanja. Institut BioSens poziva da budemo građani naučnici.

Uključivanje poljoprivrednika i mladih, kao čuvara održivosti zemljišta, da zajedno prate indikatore zdravlja zemljišta na teritoriji Vojvodine tokom 2024-2025 godine obezbeđen je kroz projekat građanskih naučnih istraživanja Instituta BioSens pod nazivom „Negujmo vezu sa zemljištem: osnaživanje poljoprivrednika i mladih kao građana naučnika za praćenje zdravlja zemljišta i biodiverziteta“. Finansiranje projekta je obezbeđeno od strane Centra za promociju nauke Srbije.

Građanska naučna istraživanja obezbeđuju podatke koji mogu biti osnova za donošenje odluka na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou, posebno u oblastima kao što je održiva poljoprivreda.

logo za cuvari zemljista

Učešćem u ovakvim istraživanjima pomažemo u prikupljanju podataka koji su bitni za razumevanje različitih aspekata poljoprivrede i očuvanja prirode. To može biti sve – od praćenja stanja zemljišta do beleženja promena u rastu biljaka. Ovakva istraživanja često pokrivaju velike geografske oblasti i daju nam bolji uvid u složenost prirode koja nas okružuje. Doprinos svakog pojedinca pomaže naučnicima da bolje razumeju perspektive, ove procese i da razvijaju nove metode i pristupe u poljoprivredi.

Cilj ovog projekta je angažovanje poljoprivrednika i mladih generacija, kao svojevrsnih čuvara održivosti zemljišta, kroz relevantne poljoprivredne organizacije, predškolske i školske ustanove, da zajedno prate indikatore zdravlja zemljišta na teritoriji Vojvodine tokom 2024-2025. godine.

„Poljoprivrednici, sa svojim praktičnim iskustvom u poljoprivredi, mogu doprineti prikupljanju podataka o zdravlju zemljišta iz prve ruke. Mladi, sa svojim entuzijazmom i novim perspektivama, takođe su dobrodošli da se uključe. Nije potrebno imati određeni nivo stručnosti ili iskustva u oblasti nauke. Projekat će pružiti obuku i resurse kako bi poljoprivrednici i mladi mogli da se osposobe za učestvovanje u istraživanju.

Takođe, projekt će podržavati raznolikost i inkluzivnost svake vrste, pozivajući učesnike različitog uzrasta, pola, nivoa obrazovanja, socijalnog statusa itd. Ključno je samo da učesnici budu zainteresovani za teme zdravlja zemljišta i biodiverziteta, te da budu spremni da nauče i doprinesu istraživanju na način koji je dostupan njihovim mogućnostima i interesovanjima”, ističe za naš portal dr Jelena Jović, rukovodilac projekta građanskih naučnih istraživanja i dodaje da će građani naučnici tokom čitavog procesa imati podršku i pomoć naučnih eksperata tima Instituta BioSens.

Zainteresovani građani se mogu pravilno informisati o projektu putem veb stranice instituta (https://cuvarizemljista.com), informativnih materijala, društvenih mreža i direktnom komunikacijom. Njihovo zvanično učešće u projektu biće potvrđeno tek nakon što potpišu Obrazac saglasnosti za učešće na Projektu, kojim potvrđuju svoje dobrovoljno učešće i saglasnost sa uslovima projekta (opis Projekta, uloga, prava i obaveze učesnika, dobrovoljnost učešća, informacije o zaštiti privatnosti učesnika i poverljivosti prikupljenih podataka), objašnjava Jović.

Koje pokazatelje zdravlja zemljišta će građani naučnici pratiti?

Poljoprivrednici na svojim parcelama, a deca u dvorištu svojih škola i vrtića, će pratiti nekoliko ključnih pokazatelja zdravlja zemljišta tokom dve godine, kao što su:

  • razlaganje organske materije
  • pH tj. kiselost zemljišta
  • vlažnost zemljišta
  • strukturu zemljišta
  • teksturu zemljišta
  • broj i aktivnost (mikro)organizama u zemljištu

Svi potrebni materijali i uputstva za izvođenje merenja biće obezbeđeni. Od ašova za kopanje, lenjira za merenje dubine, obeleživača za označavanje mesta uzorkovanja, do vrećica za slanje uzoraka istraživačima Instituta BioSens.

Institut i partnerske institucije organizovaće edukativne radionice, u periodima van poljoprivredne sezone, posvećene unapređenju znanja o zdravlju zemljišta. Na radionicama će se razgovarati o najnovijim metodama za procenu plodnosti zemlje i mogućnostima kako da sami pratimo i tumačimo pokazatelje zdravlja zemljišta na svojim parcelama. Pored predavanja i praktičnih demonstracija, koji će biti organizovani u prostorijama Kongresnog Master centra Novosadskog sajma, učesnici će dobiti i set instrukcija, materijala i alata koji će im omogućiti da primenjuju stečeno znanje u svom radu. Za decu će edukativne radionice biti održavane u prostojima njihovih škola, odnosno vrtića.

Kako će građani naučnici slati svoje podatke istraživačima Instituta BioSens?

Svoja opažanja i rezultate merenja o zdravlju zemljišta građani naučnici će slati istraživačima BioSens instituta, koristeći jedan od ponuđenih načina: telefonom, elektronskom poštom, putem vebsajta ili preporučenom pošiljkom putem pošte o trošku projekta. U svim slučajevima, važno je da se podaci šalju redovno i u skladu sa uputstvima projekta, kako bi prikupljeni podaci bili tačni i relevantni za analizu i unapređenje zdravlja zemljišta.

Informativni Letak

Preporučujemo: Navodnjavanje i negativni efekti ako ne čuvamo zemljište

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede