Arpad Molnar

Poštujmo domaće proizvođače i kupujmo domaće proizvode

„Smatram da nije dobro napustiti porodični posao, jer je već mnogo uloženo.

Arpad Molnar

Iskustvo, znanje i rad obezbeđuju uspeh u svakom poslu“, poruka je mladog povrtara Arpada Molnara iz Mužlje.

U vremenu kada većina mladih svoju šansu za zaposlenje traži van zemlje, Molnar razvija svoje poljoprivredno gazdinstvo. Uz iskusnog oca Tibora, još kao mali učio je, i još uvek uči, o proizvodnji povrća. U plastenicima, koji pokrivaju hektar zemljišta, u strogo kontrolisanim uslovima porodica Molnar proizvodi povrće cele godine, a sada je u toku berba salate.

„U proizvodnji koristimo iskustvo i inovacije. Vodimo knjigu polja i na taj način pratimo svaki korak u tehnologiji proizvodnje. To je i dokaz o kvalitetu naših proizvoda. Beležimo i sve ekonomske parametre i pratimo statistiku na gazdinstvu. To je veoma važno, jer danas ako želiš da uložiš novac u neki posao moraš dobro razmisliti i nekoliko puta „izmeriti“ kako bi to ulaganje bilo ekonomski opravdano“, kaže mladi Molnar.

Svestan da je osnova uspeha i napretka u svakom poslu znanje, Arpad završava master studije zaštite bilja u Budimpešti. Na ovom fakultetu studenti imaju mnogo časova praktičnog rada, a omogućeno im je i da godinu dana rade u nekoj drugoj zemlji.

„Imamo dosta časova praktične nastave. U jednoj sedmici dva dana smo na nastavi, jedan dan u laboratoriji ili na njivi. Profesori od nas traže da pričamo o iskustvima koje smo stekli kroz praksu. Mi studenti učestvujemo i u kreiranju plana nastave. Verujem da ću master diplomom otvoriti nove mogućnosti u poslovanju“, kaže Arpad koji je već uveo određene novine na svom poljoprivrednom gazdinstvu. Deo proizvodnje salate je iz pikiranog rasada. Rezultat je, kako kaže naš domaćin, da su biljke jače i otpornije na bolesti, ranije stižu za berbu i beru se u jednom turnusu.

salata Molnar 4

salata Molnar 31

U povrtarstvu imamo mnogo mogućnosti, smatra Arpad, ali moramo više da radimo na sebi.

„Bio sam u Holandiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji gde sam video kako tamo proizvode povrće. Smatram da mi nismo loši, jer ne zaostajemo mnogo. Imamo više mogućnosti od nekih, ali moramo da se promenimo i počnemo da poštujemo domaće proizvođače i proizvode. Gde god sam bio video sam da se u tim zemljama poštuje domaći proizvod, odvaja se od drugih i posebno obeležava. Potrošači se obaveštavaju o tome zašto da kupe domaći proizvod. Kod nas nedostaje želja proizvođača da se udruže. A, to je neophodno. Lokalno, regionalno i globalno. Udruženi ćemo lakše ostvariti svoje interese i napredovaćemo. Kada si sam to je jako teško“, poručuje mladi Molnar.

Razmišlja o izgradnji prerađivačkih kapaciteta, ali će prvi korak biti skladišni objekat ili mini hladnjača. Za sada ne planira da uvodi nove vrste povrća u strukturu proizvodnje jer, kako kaže, poštuje navike potrošača.

Smatra da su cene po kojima proizvođač prodaje povrće trenutno dobre. Salatu prodaje „Carskoj bašti“ po ceni od 35 dinara za komad. Zadovoljan je saradnjom sa ovim preduzećem jer je isplata redovna, a obezbeđen je i repromaterijal, što olakšava proizvodnju, kaže Molnar.

Na kraju razgovora Arpad nas još jednom podseća da kupujemo domaće proizvode. Ne samo poljoprivredne, već sve što proizvodimo. Tako unapređujemo proizvodnje i proizvođače, otvaramo nove mogućnosti za zapošljavanje i napredak u svim sektorima, poručuje povrtar. 

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?