Organsko povrće porodice Šokšić

Organsko povrce porodice Šokšič

Proizvoditi po organskim principima je potreba, ali i opredeljenje. Gordana Šokšić smatra da je to i privilegija onih koji su odlučili da žive u skladu sa prirodom.

Porodica Šokšić je počela organsku proizvodnju na maloj površini, u Tarašu, pre sedam godina. Danas organsku proizvodnju organizuju na deset hektara.

„Kada smo uvideli da je previše prskanja i zagađivanja, počeli smo iz drugog ugla da posmatramo konvencionalnu proizvodnju kojom smo se bavili. Organske principe smo počeli najpre da poštujemo u vinogradu. Korak po korak smo uvećavali površine i sada imamo deset hektara u organskoj proizvodnji.

Proizvodimo na otvorenom, uglavnom, povrće: krompir, kupus, crni i beli luk, cveklu, šargarepu. Imamo i voće. Površine su pod sistemom za navodnjavanje i ne gledamo u nebo. Bez ozbiljne investicije nema sigurne proizvodnje“, kaže Gordana.

Gordana Šokšić sadnja kropmira

A, sve je počelo kada je Gordana napustila posao u državnoj službi i posvetila se organskoj proizvodnji. U početku je bilo teško i mnogi su je gledali u čudu. Da napusti državni posao… Ona je znala da je donela ispravnu odluku.

Sadnja krompira u Tarasu

Parcele „Biofarme Šokšić“ su u delu atara sela Taraš gde ima dosta vinograda. Kako se loza prska uglavnom bakarnim preparatima tu su organizovali oazu organskog povrća i voća.

Proizvodnju organskih proizvoda prati obaveza sertifikacije. Gordana smatra da taj proces treba pojednostaviti.

„Jasno je da organska proizvodnja mora da bude kontrolisana, ali bi trebalo osmisliti jednostavniju proceduru. Za prikupljanje dokumentacije treba izdvojiti dosta vremena, a i novca. Za jedan hektar oko sto evra. Mislim da je to jedan od razloga što nema više proizvođača organske hrane“, smatra Gordana.

Najveći deo svojih prozvoda Šokšići prodaju na Pijaci organske hrane u Beogradu, u Bloku 44. Tu proizvođači i kupci razmenjuju iskustva. Iako Gordana voli da prodaje na pijaci zbog kontakta sa kupcima, trgovinski lanci su njihovo novije tržište. Prodaja se seli u supermarkete.

„Malo je pijaca gde se može kupiti organsko povrće ili voće. U Banatu, nažalost nema specijalizovane pijace organske hrane. Žao mi je zbog toga, jer ima dosta zainteresovanih koji me pitaju gde mogu da kupe naše proizvode. Godinama sam u ovom poslu, ali me niko nikada nije pozvao da razgovaramo o mogućnostima da organizujemo takvo prodajno mesto. Bilo je pokušaja od strane nas proizvođača da ubedimo nadležne u lokalu da izdvoje tezge za naše proizvode, ali to nije zaživelo i sve se završilo na priči“, razočarano priča Gordana.

Biofarma Šokšić će u narednom periodu proširiti asortiman povrća. Mlade snage ove porodice donose energiju i viziju. Mirko, student treće godine Poljoprivrednog fakulteta smera za organsku proizvodnju i Goran maturant, žele da prošire gazdinstvo.

Planiraju da primarne proizvode prerađuju u sopstvenim pogonima za preradu i da prošire proizvodnju i na stočarstvo.

Gordana Soksic sa sinom Bg 1

„Zadovoljna sam. Imam snage i volje da radim. Suprug Vojislav i ja ćemo podržati decu i pomoći ćemo im. Ipak, zadržaćemo se na baznoj proizvodnji“, kroz smeh kaže Gordana.

Zarade u ovoj proizvodnji, naravno, ima. Ali, ako u ovaj posao krenete samo zbog novca, nećete upeti. Ovakav način proizvodnje morate voleti, Gordanina je poruka za sve one koji žele da se bave organskom proizvodnjom.

Fotografije su vlasništvo porodice Šokšić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?