Cvećarstvo – U staklenicima Sonje Kamraš šarenilo boja

Sonja Kamras

Porodica Daruši se bavi baštovanstvom više decenija. Sonja Kamraš, diplomirani agronom, nastavila je posao koji je krajem šesdesetih godina utemeljio njen

Sonja Kamras

otac, Pal Daruši. Proizvodnju cveća ova dama organizuje u Zrenjaninu, u zaštićenom prostoru, na skoro 600 kvadratnih metara.

„U početku mi je bilo veoma teško. Bilo mi je važno da očuvam posao koji je počeo moj otac. Punu podršku i tada, kao i svih ovih godina imam od majke Etelke koja je svim srcem u ovom poslu i mnogo radi. Dobar smo tim. Uskoro će nam se pridružiti i moja ćerka koja studira baštovanstvo. Sigurna sam da će ona svojim znanjem unaprediti naš porodični posao“, kaže za Poljosferu ova vredna i nasmejana dama.

Proizvoditi cveće podrazumeva ulaganja u infrastrukturu, pre svega u grejanje. Naša sagovornica navodi da su poslednjih godina uložilii dosta sredstava u promenu sistema za grejanje, te su zagrevanje staklenika plinom zamenili automatskim sistemom dopunjavanja kotla sitnim ugljem, što je pojednostavilo proizvodnju.

plastenik cveca

 U staklenicima cveća ima tokom cele godine.

„Najviše cveća imamo u proleće, čak oko 50 cvetnih vrsta za balkone i bašte. Ukoliko neko malo zakasni, cveća imamo i tokom leta. U jesen, naravno, dan i noć, hrizanteme, a zimi božićnu zvezdu i ciklame. Ne radimo za nakupce i preprodavce, već direktno za potrošače, pa se trudimo da uvek imamo cveće koje kupci žele“, kaže cvećarka Kamraš.

Potražnja za cvećem je sve veća. Poslednjih godina sve je više potrošača koji žele da cvećem ukrase bašte, okućnice ili balkone i očekuju kvalitetne i lepe biljke. Naša sagovornica smatra da potrošače treba dodatno informisati kako bi sadili i stare vrste i sorte cveća, jer smo ih, nepravedno, zapostavili. To su lepe i vredne biljke i važno je da ih sačuvamo od zaborava, poručuje Kamraš.

cvece muskatle

Proizvoditi cveće nije jednostavno i zahteva rad i znanje. Upravo nam ovo drugo, kako kaže naša sagovornica, nedostaje.

Imamo potencijal, ali nam fali znanja. Treba da se potrudimo da prenosimo znanja jedni drugima, da organizujemo kurseve na kojima će nam svoja iskustva preneti iskusni cvećari. Neophodno nam je više konkretnih saveta. U svakom slučaju napredujemo, možda pomalo usporeno, ali učimo i napredujemo“, kaže baštovanka i dodaje da plasman za kvalitetnu i lepu biljku uvek postoji.   

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede