Nis agro


Fito farmacija

LG Seeds
krave 1

Zadrugarstvo se u Holandiji podrazumeva

Po površini obradivog zemljišta Holandija i Srbija su vrlo slične. Ali, samo po tome. Od Holanđana možemo mnogo da naučimo, pre svega koliko je važno udruživanje u zadruge.

Visoka organizovanost poljoprivrede i zadrugarstva

Holanđani su zemljište otimali od mora, imaju samo šezdeset sunčanih dana godišnje, ali se nalaze na drugom mestu u svetu po vrednosti izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda od preko 60 milijardi evra. Primarna poljoprivreda u bruto domaćem proizvodu te zemlje čini samo tri do četiri odsto, a sa industrijom hrane i drugim pratećim proizvodima koji koriste poljoprivredne sirovine desetak procenata.

Marten Vehen

„Zahvaljujući zajedničkom radu i svesti o zajednici postigli smo visoku organizovanost poljoprivrede. Zadrugarstvo se u Holandiji podrazumeva. Mi znamo da je bolje raditi zajedno, nego samostalno, bez obzira da li su u pitanju osnovni ili prerađivački kapaciteti. Farmeri zajedno rade ka ostvarenju zajedničkog cilja“, rekao je Marten Vehen, savetnik za poljoprivredu u ambasadi Kraljevine Holandije u Beogradu, u razgovoru sa članovima Društva agrarnih novinara.

Udruživanje na poslovnom nivou

Savetnik kaže da udruživanje treba da bude poslovno. Kroz primer poznate kompanije Kampine objasnio je kako su to uradili farmeri u Holandiji. Mnogo sitnih proizvođača mleka, pre stotinak godina, suočavalo se sa problemom gde da odloži proizvedeno mleko. Umesto da svako ima svoju, odlučili su da naprave zajedničku ostavu, nakon čega su počeli zajedno da prerađuju mleko u prerađivačkim kapacitetima koje su zajedno izgradili. Onda su zajedno odlučivali po kojoj ceni će prodavati svoje proizvode. Tako su radili lokalno, na nivou provincija i regija, pa i države. Zadruge su postajale sve veće i značajnije. Po tom principu nastala je i Kampina. Proizvođači su postali akcionari i vlasnici velike kompanije koja zapošljava preko dvadeset hiljada radnika širom sveta.

Povezivanje u zadruge horizontalno i vertikalno

Ideja nije komplikovana. Zadruge povezuju proizvođače horizontalno, ali to nije dovoljno. Povezivanje treba da bude i vertikalno, gransko. Takav princip će sigurno ubrzati razvoj poljoprivrede u Srbiji, smatra Marten Vehen.

Seminar na temu „Horizontalno i vertikalno povezivanje farmera“ biće organizovan na dan otvaranja Međunarodnog poljoprivrednog sajma, kada će o udruživanju govoriti holandski, srpski i eksperti iz drugih zemalja.

Pročitajte i ovaj tekst o zadrugarstvu: https://poljosfera.rs/index.php/agro-teme/39-deset-zapovesti-za-zadrugare

Povratna veza sa vašeg sajta.

Ostavi komentar

Predstavljamo

Nova knjiga Branislava Gulana o nestajanju sela u Srbiji

Nova knjiga o selu Branislava Gulana, publiciste, književnika i člana Naučnog društva ekonomista Srbije, "Ruralne sredine u Srbiji - Spasavanje ...
Detaljnije

Najave događaja

med proizvodi

Festival meda u Zrenjaninu od 11. do 13. oktobra

Trodnevni Festival meda u Zrenjaninu petnaesti put ...
Detaljnije