Prisutne viroze u usevima pšenice

viroze na psenici

Na pojedinim parcelama pšenice uočeno je prisustvo simptoma viroza.

Obolele biljke su nižeg rasta u odnosu na zdrave, na nekima se nije formirao klas, listovi su hlorotični ili sa nijansama crvene boje, a u nekim usevima došlo je i do potpunog propadanja biljaka, saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (PIS).

U laboratoriji sistema PIS-a, analizom obolelih biljaka utvrđeno je prisustvo:

  • Virusa patuljavosti pšenice (Wheat dwarf virus, WDV) – u 90% analiziranih uzoraka
  • Virusa crtičastog mozaika pšenice (Wheat streak mosaic virus, WSMV) – u 10% analiziranih uzoraka

Simptomi viroza su uglavnom registrovani na parcelama koje su jesenas posejane u optimalnim rokovima setve i koje su imale veoma povoljne uslove za početni rast i razvoj i na kojima je krajem septembra i početkom novembra registrovano prisustvo raznih insekata koji mogu biti vektori virusa.

Vektor virusa patuljavosti pšenice je cikada Psammotettix alienus, a virusa crtičastog mozaika pšenice je grinja Aceria tosichella.

U mere kontrole viroza spadaju hemijsko suzbijanje vektora i uništavanje samoniklih biljaka i drugih biljaka rezervoara virusa, preporučuje PIS.

Virus patuljavosti pšenice se ne prenosi semenom.

Stepen prenošenja virusa crtičastog mozaika pšenice semenom je nizak i kreće se od 0,5 % do 1,5 %, ali može imati veliki epidemiološki značaj jer se na taj način unosi virus u usev u početnim fazama razvoja biljaka i predstavlja izvor inokuluma za dalje širenje.

Izvor i foto: PIS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?