Trovanje pčela u opšini Kula u čak 529 košnica!

uginule pcele Sivac 1

Trovanje pčela u 529 košnica u subotu, 19. maja, na teritoriji opštine Kula, u Malom Staparu kod Sivca.

Trovanje se dogodilo kod 8 pčelara, u neposrednoj okolini kanala na potezu od nekoliko kilometara. 

Odmah po prijavi reagovao je Odbor za zaštitu pčela SPOS-a, i obavestio Upravu za zaštitu bilja koja je odmah reagovala i povukla fitosanitarnog inspektora sa Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu i poslala ga na teren.

Pored toga, predsednik SPOS-a obavestio je i ministra poljoprivrede o ovom nemilom događaju. 

Terenskim izviđanjem za sada nije utvrđeno ko bi mogao biti uzročnik ovakvom masovnom trovanju. Pčele su na toksikološkoj analizi. 

uginule pcele Sivac 2

Čak i do 100 % štete

Tatjana Mrdak pčelarka i predsednica Pčelarskog društva Sivac je primetila uginjavanje pčela u subotu, ali pravi pomor se dogodio u ponedeljak.

Nakon šoka postupila je po savetima predsednika Odbora za zaštitu pčela SPOS-a, dipl. inž. zaštite bilja Miloša Bogdanovića.

uginule pcele Sivac na dlanu

„Procedura u trenucima totalnog psihičkog sloma je i najjednostavnija i komplikovana. Ali, ako hoćemo PRAVDU moramo istrajati. Toksikološki nalaz bi trebao biti gotov danas i sa nestrpljenjem ga isčekujemo. Šteta je ogromna. Čak i do 100 % uginuća pčela, a tu ni zamisliti ne možete kolika je sad borba da sacuvamo deo tog saća a nema pčela koje bi ga čuvale. A da i ne govorim o tek izlazećem leglu… Užas. Još sređujemo pčelinjake, dezinfikujemo…“, kaže za naš portal pčelarka Mrdak.
 
uginule pcele Sivac
 
Nakon analize znaće se šta je uzrokovalo trovanje, pa će biti lakše razmišljati u pravcu šta je moglo da potruje pčele.
 
Ako se krivac ne nađe, onda smo mi kao država nemoćni pred svim trovačima. Ne samo pčelica, već i nas samih, kaže Mrdak, i dodaje da u tom slučaju svako buduće ulaganje u pčelarstvo je ulaganje bez budućnosti.
 
„U meni živi nada, a ova naša borba je, ali zaista borba za pčelarstvo Srbije i budućnost svakog pčelara“, poručuje Mrdak.
 
Fotografije: Tatjana Mrdak 
 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede