Agrumi u saksijama – Saveti kako ih razmnožiti i negovati

agrumi
Agrumi su biljke koje potiču iz porodice Rutaceae, iz tropskih i suptropskih delova jugoistočne Azije.
Koristimo ovaj naziv za južno voće nakiselog ukusa (limun, pomorandža, mandarina, grejpfrut, limeta…).
Ovo voće je izvor vitamina C, sadrži malo kalorija, proteina i masti. Od šećera sadrži glukozu i fruktozu.
Agrume možemo uzgajati i kao sobne biljke. Svi smo videli, ali ne često, drvo limuna u saksiji sa lepim žutim plodovima. Biljku treba čuvati na osunčanom mestu i zalivati umereno. Zimi, kada nema dovoljno svetlosti ne treba ih prihranjivati.

Agrumi se razmnožavaju reznicama ili iz semena

Od stare biljke možemo uzeti reznicu dužine 7-15 cm koju posadimo u manje posude u supstrat koji je mešavina peska i treseta. Nakon zalivanja posudu možemo uviti u vreću i ostaviti na umereno osvetljenom mestu.
Vreću skidamo kada biljka ožili, nakon oko šest nedelja. Posle toga na reznici će se pojaviti i prvi izbojci, pa možemo početi sa prihranom.
Raznožavanje iz semena se obavlja na sličan način. Semenke postavimo u posudu u kvalitetni supstrat i dobro zalijemo. Posudu prekrijemo i uvijemo u polietilensku foliju. Ostavimo je na toplom mestu.
Nakon do šest nedelja seme će proklijati i onda posude treba postupno izlagati svetlosti. Mogu se koristiti svetiljke koje će osvetljavati do 15 sati dnevno i biti postavljene na visini 30 cm od posude.
Biljke koje razviju par listića možemo presaditi.

Kada presaditi biljku?

Biljku presađujemo kada kroz rupice na posudi izbiju žilice. Presadimo je u veću posudu, u koju postavimo kvalitetan supstrat.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Slične vesti

Najnovije

Želite da Vam šaljemo vesti?