Zaštititi zasade jabuka i koštičavog voća pre najavljenih padavina

ogledni vocnjak

Zaštititi zasade, ali sačuvati oprašivače.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi padavine se prognoziraju za nedelju, 28.3.2021. i to u noćnim i ranim jutarnjim časovima po Vojvodini i prepodnevnim časovima po centralnoj Srbiji, a do kraja dana i u južnoj Srbiji.

Zbog najavljenih padavina zaštitari Prognozno-izveštajne službe preporučuju sprovođenje hemijskih mera zaštite u voćnjacima.

Zaštititi zasade pre padavina

Zasadi jabuka

U cilju zaštite od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis), pred najavljene padavine, preporučuje se primena nekog od preparata na bazi aktivne materije mankozeb (Mankogal 80, Dithane M 45, Mankogal ekstra) u količini od 2 do 2,5 kg/ha.

U zasadima koji su u fazi pucanja pupoljaka preporučuje se primena registrovanih preparata na bazi bakra.

U zasadima jabuka koji su u fazi razvoja vidljivi cvetni pupoljci još uvek zatvoreni (BBCH 55), naročito kod osetljivog sortimenta na prouzrokovača pepelnice jabuke (Podosphaera leucotricha), preporučuje se primena preparata Karathane Gold 350 EC (meptildinokarp) u količini od 0,4 do 0,5 l/ha.

Zasadi koštičavog voća koji su u fazi cvetanja

U cilju zaštite od prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilia laxa), pred najavljene padavine, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida: Ciprodex (ciprodinil) u koncentraciji 0,05%, Neon (ciprodinil) u količini 0,5 l/ha, Chorus 50 WG (ciprodinil)  u količini od 0,3 do 0,5 kg/ha, Signum (boskalid+piraklostrobin) u količini od 0,562 do 0,75 kg/ha ili drugog registrovanog fungicida.

Prilikom primene fungicida treba se pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite pčela i drugih oprašivača, podsećaju u PIS-u.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede