Zaštita uljane repice od repičinih pipa – Prag štetnosti je jedna pipa na 5 biljaka

uljana repica Lukicevo

Zaštita uljane repice sprovođenjem tretmana registrovanim insekticidima se preporučuje u najtoplijem delu dana kada je i aktivnost pipa najveća.

Pregledima useva uljane repice je registrovano prisustvo odraslih jedinki male repičine pipe. Na pojedinim parcelama smo blizu dostizanja praga štetnosti (pogotovo u regionu Pančeva i Vršca), objavljeno je na portalu Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

Disekcijom tela ženki je uočeno prisustvo jaja što ukazuje na blizinu procesa polaganja jaja. Za naredni period se najavljuju temperature i do 15°C koje će uticati na intenzivnije naseljavanje pipa u novim usevima uljane repice, kao i na početak polaganja jaja koje se očekuje u narednih nekoliko dana.

zastita uljane repice
Foto: PIS

Od pipa uljanu repicu zaštititi registrovanim insekticidima

Sa ciljem sprečavanja polaganja jaja pipa u lisne drške i stablo uljane repice, proizvođačima se preporučuje da u narednim danima pregledaju useve na prisustvo pipa u najtoplijem delu dana. Po postizanju praga štetnosti koji iznosi 1 pipa na 5 biljaka se preporučuje primena nekog od registrovanih insekticida:

  • Fastac ME (alfa-cipermetrin)  0,2-0,3 l/ha ili
  • Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha.

Preporuka PIS-a je da se sprovođenje tretmana obavi u najtoplijem delu dana, kada je i aktivnost pipa najveća.

Preporučujemo: Setva jare uljane repice

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede