Zaštita strnih žita od štetnih insekata u jesenjem periodu

Psenica posejana na pocetku optimalnog roka

Zaštita strnih žita od biljnih vaši i cikada koji su prenosioci žute patuljavosti ječma i patuljavosti pšenice. Pregledati useve.

U toplim i suvim jesenjim danima proizvođači užurbano privode kraju setvu pšenice. Ječam je na najvećem delu planiranih setvenih površina već posejan. Sva žita koja su posejana u ranijim rokovima setve u fazi su nicanja i ubrzano napreduju zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima. Kako bismo obezbedili visoke prinose, osim agrotehnike, đubrenja, upotrebe deklarisanog semena, neophodna je i zaštita strnih žita od insekata, bolesti i korova. Ukoliko posao uradimo kvalitetno i na vreme, visok prinos neće izostati.

U periodu dok je setva u toku, na ranijim setvama koje su nikle primećeno je prisustvo štetnih insekata. Poslednjih godina usled globalnog porasta temperature, potvrđeno je sve učestalije prisustvo biljnih vašiju i cikada u usevima strnih žita u jesenjem periodu. Štete koje nastaju mogu biti direktne-isisavanjem biljnih sokova iz tkiva ili indirektne-pomenute štetočine prenosioci su opasnih viroznih oboljenja. Biljne vaši i cikade prenosioci su bolesti kao što su: žuta patuljavost ječma-uzrokuje virus (Barley Yellow Dworf) i patuljavosti pšenice-uzrokuje virus (Wheat Dwarf).

Zaštita strnih žita nakon utvrđivanja prisustva štetnih insekata

Štete najčešće nastaju u jesen, tokom toplih jesenjih dana. Pomenuti insekti prvo naseljavaju žita koja su posejana u ranijim rokovima setve i koja su prvo ponikli, a kako i na ostalim parcelama žita počinju da niču, zahvataju i ostale površine. Zaražene biljke nižeg su porasta, zakržljale, hlorotične i često žbunastog oblika. Kao ishod prisustva virusa u biljkama, imamo umanjen prinos, lošeg kvaliteta.

zastita strnih zita

Preporuka je obići useve i ukoliko na 10% izniklih biljaka primetite prisustvo štetnih insekata (biljne vaši i cikade) neophodno je primeniti hemijski tretman. U tu svrhu preporučujemo preparat Polux.

Redovnim obilaskom pravovremeno možemo primeniti hemijski tretman u strnim žitima. Ukoliko se period toplog vremena produži, po potrebi, ponoviti tretman, kako bi obezbedili maksimalnu zaštitu useva. Preporuka je da tretman obavimo u najtoplijem delu dana, bez prisustva rose na biljkama.

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama.

Izvor: Galenika Fitofarmacija

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede