Zaštita pšenice od prouzrokovača fuzarioze klasa veoma važna – Saveti

zastita psenica

Ulazak pšenice u fazu cvetanja i najava padavina – rizik od infekcije prouzrokovačem fuzarioze klasa. Tretman značajan za zaštitu lisne mase

Visoke temperature vazduha koje su okarakterisale proizvodnju u proteklom periodu dovele su do ubrzanog razvoja biljaka i smene faza razvoja, te se usevi pšenice u zavisnosti od rokova setve nalaze u fazama zastavičara i klasanja, pa do početka cvetanja. U fazu cvetanja ušli su usevi iz ranijih rokova setve i ranijeg sortimenta, dominantno na području Vojvodine.

U fazi cvetanja i u uslovima vlažnosti (padavine, visoka relativna vlažnost vazduha) postoji rizik od ostvarenja infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa, odnosno šturosti klasa. Štete od ovog patogena se ogledaju kako u smanjenju prinosa, tako i u sposobnosti da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja.

zastita psenice
Foto: PIS

Zaštita pšenice značajna za klas i lisnu masu

Sa ciljem sprečavanja infekcija prouzrokovačem fuzarioze klasa i sinteze mikotoksina, mere zaštite treba sprovesti na početku cvetanja, a pre padavina koje se za područje Vojvodine najavljuju od nedelje, nekim od fungicida:

Preparat Aktivna materija Doza
Delaro 325 SC protiokonazol+trifloksistrobin 0,7-1 l/ha
Delaro forte protiokonazol+spiroksamin+trifloksistrobin 1,2-1,5 l/ha
Revycare mefentriflukonazol+piraklostrobin 0,75-1,5 l/ha
Custodia tebukonazol+azoksistrobin 0,8 l/ha
Duplex pro, Maxentis protiokonazol+azoksistrobin 0,8 l/ha
Zantara tebukonazol+biksafen 1-1,25 l/ha
Aviator xpro, Prosaro xpro  biksafen+protiokonazol 1 l/ha
Ascra xpro biksafen+fluopiram+protiokonazol 0,9-1,2 l/ha
Elatus era protiokonazol+benzovindiflupir 0,5-1 l/ha
Univoq protiokonazol+fenpikoksamid 2 l/ha

Ovaj tretman je od izuzetnog značaja ne samo za zaštitu klasa nego i za dalju zaštitu lisne mase od prouzrokovača bolesti (pegavosti, pepelnice, rđa), a naročito lista zastavičara od čijeg zdravstvenog stanja zavisi kvalitet i dužina nalivanja zrna.

Prema trenutnoj vremenskoj prognozi, danas se očekuje prestanak padavina a u naredna dva dana i porast temperature vazduha. Ukoliko bude moguć ulazak mehanizacije u parcele, tretman bi trebalo sprovesti u petak ili subotu.

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede