Zaštita leske od eriofidne grinje koja se sada seli na mlado lišće

mladi vocnjak leske

Obilazak zasada leske u cilju utvrđivanja prisustva eriofidne grinje. Čuvajmo oprašivače i tretman uradimo u večernjim satima

Oprez za proizvođače leske – otpočela je migracija eriofidne grinje leske na mlado lišće – vreme je za tretman.

U regionu Kikinde zasadi leske se nalaze u fazi razvoja listova. Vizuelnim pregledom u pojedinim zasadima leske uočeno je prisustvo simptoma usled napada eriofidne grinje leske (Phytoptus avellanae). Na mladarima su uočeni nabubreli, deformisani i krupniji pupoljci u odnosu na zdrave, a pregledom pod binokularom u pupoljcima je uočeno prisustvo larvi pomenute štetočine kao i na mladim novoformiranim listovima što nam ukazuje da je u toku migracija grinja ka mladom tkivu.

zastita leske inficiran pupoljak
Inficirani pupoljci, foto PIS

Inficirani pupoljci su krupniji, crnenkaste boje, a unutar pupoljaka se uočavaju vrlo sitne bele larve zapetastog oblika. Pomenuta štetočina nanosi štete tako što isisava sadržaj iz biljnog tkiva usled čega dolazi do deformacije i uvećanja tkiva leske. Eriofidna grinja leske u toku jedne godine ima nekoliko generacija, a prezimljava ispod ljuspica pupoljaka i u resama. Porast temperatura u proteklom periodu uslovio je i raniju migraciju grinja ka novoformiranim mladim listovima u odnosu na prošlu godinu.

Pregledom naličja mladog lišća prisustvo grinja je potvrđeno na tkivu što je signal za primenu mera zaštite, ističe PIS.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak zasada u cilju  utvrđivanja prisustva navedene štetočine i po potvrdi prisustva primena hemijskih mera zaštite nekim od registrovanih preparata: Amon 020 EW; Abastate (abamektin) 0,15%.

Prilikom primene preparata za zaštitu neophodno je pridržavati se uputstva za upotrebu i preduzeti sve mere u cilju zaštite pčela i drugih oprašivača! Preporuka za poljoprivredne proizvođače je sprovođenje tretmana u večernjim satima jer su uljana repica i zasadi voća u fazi cvetanja! 

Preporučujemo: Razmnožavanje leske izdancima i reznicama. Kako i kada?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede