Zaštita leske od truleži ploda i vaši registrovanim preparatima

mladi vocnjak lesnika

Preporuka: Zaštita leske jer se može očekivati nagli razvoj i širenje simptoma truleži ploda. Pregledati zasad na prisustvo lisne i štitaste vaši

Proizvodni zasadi leske su u fazi intenzivnog porasta jezgra ploda. U uslovima nestabilnog i kišovitog vremena, kakvo je za nama i koje trenutno karakteriše proizvodnju može se očekivati nagli razvoj i širenje simptoma truleži ploda (Monilinia sppNematospora sppBotryosphaeria sppBotrytis spp.).

Ovaj kompleks patogena poslednjih godina izaziva propadanje jezgra lešnika u našoj zemlji. Vrlo često, pojava propadanja i truljenja plodova je u direktnoj vezi sa prisustvom štetočina u zasadima leske (lešnikovog surlaša, stenica) koje ishranom oštećuju plod i time otvaraju put za naseljavanje navedenih patogena prouzrokovača truleži.

Štete su naročito izražene ukoliko dođe do zaraze mladih plodova (trenutna faza) i u uslovima vlažnosti, kada može doći do kompletnog propadanja jezgra lešnika. 

Za zaštitu od truleži plodova, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida:

  • Signum (boskalid+piraklostrobin) 1 kg/ha ili
  • Dekada (boskalid) 0,5 l/ha.

Zaštita leske od vaši

Pregledom zasada registruje se prisustvo leskine lisne vaši na naličju listova i grančicama, a u toku je i početak piljenja larvi leskine štitaste vaši i njihova migracija na naličje listova.

Simptomi napada leskine lisne vaši se vrlo lako prepoznaju jer su listovi sjajni usled obilnog lučenja medne rose. Štitaste vaši proizvođači će lako uočiti po ovalnim crvenkastim štitićima gusto raspoređenim na tanjim granama i grančicama. Ishranom ovih štetočina dolazi do različitih deformiteta mladara, zaostajanja u porastu a usled jačeg napada leskine štitaste vaši može doći do sušenja rodnih grana pa čak i do propadanja celog stabla.

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada na prisustvo pomenutih vaši i po potvrdi njihovog prisustva primena insekticida:

  • Tonus (acetamiprid) 0,025%, uz dodatak mineralnog ulja ukoliko se u zasadu registruje prisustvo leskine štitaste vaši.

Izvor: PIS

Preporučujemo: Lešnikov surlaš može značajno umanjiti kvalitet i kvantitet jezgra

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede