U vinogradima prisutni azijska voćna mušica i grožđani moljac. Smanjimo rizik od štete

zastita vinograda

Smanjenje rizika od nastanka šteta u vinogradima direktnim i indirektnim merama. Preporučuje se primena hemijskih mera zaštite, uz obavezno poštovanje karence

Rizičan period u zaštiti vinove loze

Na području Srbije, vinova loza se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalazi u različiim fazama sazrevanja: od početka šarka do šarak bobica. Kod pojedinih sorti namenjenih preradi (za rakiju) i stonih sorti (poput sorte Kardinal) započela je berba.

U vinogradima se registruje prisustvo štetočina koje mogu da ugroze rod i kvalitet grožđa. Na lovnim klopkama sa mirisnim atraktantom se registruju ulovi azijske voćne mušice, a beleži se i aktivnost treće generacije pepeljastog grožđanog moljca u ugroženim vinogorjima (Fruškogorskom, Vršačkom, Potiskom, Župskom i Smederevskom vinogorju).

u vinogradu
Foto: PIS

Na mestima gde ženke azijske voćne mušice zasecaju pokožicu bobica da bi položile jaja, i na mestima gde se larva pepeljastog grožđanog moljca ubušuje u bobicu, otvara se put za naseljavanje gljive prouzrokovača sive truleži grožđa, što za posledicu može imati smanjenje prinosa i kvaliteta vina. Dodatni rizik predstavlja i činjenica da ulaskom vinove loze u faze sazrevanja (kada bobice omekšavaju i količina šećera se povećava) ona postaje veoma osetljiva na infekcije prouzrokovačem sive truleži.

Sa ciljem zaštite vinove loze od pomenutih štetnih organizama i smanjenja rizika od nastanka šteta, kako direktnih tako i indirektnih, preporučuje se primena hemijskih mera zaštite, uz obavezno poštovanje karence:

tabela vinograd

Strogo voditi računa o karenci primenjenih preparata! Mere zaštite se preporučuju samo kod sortimenta kod koga se može ispoštovati karenca navedenih preparata.

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede