U vinogradima simptomi eske vinove loze – Preventivna zaštita

vinograd 2

U vinogradima se uočavaju karakteristični simptomi eske. Infekcije se ostvaruju preko rana od rezidbe ili oštećenja od grada.

Na području delovanja RC Valjevo zasadi vinove loze se u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta nalaze u fazi od zatvaranje grozda: potpuno dodirivanje bobica do faze početak sazrevanja bobica: bobice početak šarka (BBCH 79-81).

Tokom vizuelnog pregleda zasada uočavaju se karakteristični simptomi eske vinove loze na 3% čokota u zasadu, saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Ovo oboljenje prouzrokuje nekoliko patogena, od kojih se kao najznačajniji smatraju:

  • Fomitiporia mediterranea,
  • Phaeoacremonium aleophilium,
  • Phaeomoniella chlamydospora i dr.

Smatra se da je ovo bolest starijih vinograda, starosti osam do deset godina i sarijih. Mađutim, sve češća je pojava simptoma na mladim čokotima, starosti od dve do pet godina.

Simptomi

Zaštitari podsećaju da razlikujemo dva tipa ove bolesti. Hronični oblik se odlikuje sušenjem lišća i opadanjem, koji je češći, i akutni koji se karakretireše iznenadnim sušenjem (apopleksijom) čokota. Simtomi se javljaju na listovima, lastarima i bobicama.

U zoni između nerava lista javljaju se izdužene žute ili crvenkastosmeđe nekroze. Između tog nekrotičnog dela nastaje šira ili uža zelena zona oko nerava. Može doći do opadanja listova pre vremena.

Zaraženi lastari zaostaju u porastu i venu i ne dolazi do njihovog zdrvenjavanja. Infekcija vaskularnog tkiva mlade loze ovim patogenima  ima za posledicu začepljenje ksilemskih kanala, a venjenje i izumiranje (apopleksija) čokota naročito su izraženi u leto, za vreme visokih dnevnih temperatura.

Međutim, u etiologiji bolesti na starijoj lozi su uključeni i patogeni prouzrokovači truleži drveta.

Najdominantniji patogen je Fomitiporia punctata, čiji su simptomi prisustva na starijem drvetu vinove loze u vidu bele truleži srži.

Simptomi na bobicama se javljaju u vidu sitnih pega tamne boje, koje se spajaju pri jačem napadu i dolazi do njihovog pucanja i sušenja. Znatno je narušen sadržaj šećera i aroma u zaraženim bobicama.

Navedeni patogeni ostvaruju infekcije preko rana od rezidbe ili oštećenja od grada.

Preventivna zaštita

Najvažije su preventivne mere zaštite od ovog patogena, preporuka je PIS-a.

One podrazumevaju:

  • sadnju zdravih loznih kalemova
  • u cilju sprečavanja širenja bolesti potrebno je tokom rezidbe dezinfikovati alat (dezinfekcija makaza i drugog pribora je 70%-tnim alkoholom)
  • premazivanje rana od rezidbe kalemarskim voskom, a orezane delove izneti iz vinograda i spaliti
  • uklanjanje zaraženih čokota iz vinograda i njihovo spaljivanje.

Pročitajte sve preporuke o zaštiti biljaka OVDE

Preporučujemo: Vinogradi porodice Knežević primer budućim vinogradarima

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede