Tretiranje u zasadima koštičavih voćaka nakon berbe

tretiranje

Nakon berbe u voćnjacima važno je obaviti tretiranje kako bi se voćke pripremile za narednu vegetaciju u cilju obezbeđivanja energije za cvetanje i listanje na proleće.

U zasadima koštičavih voćaka završena je berba gde se posle ove operacije nastavlja sa negom zasada. Radovi u zasadima nakon berbe imaju za cilj da pripreme biljke za narednu vegetaciju. Pored raznih operacija koje se sprovode u zasadima posle berbe, ubraja se i prihrana voćaka do početka zimskog mirovanja kada su procesi formiranja rodnih pupoljaka i njihovih generativnih organa završeni.

Đubrenjem zasada u jesen unose se potrebne količine hranljivih elemenata neophodnih za razvoj biljke za narednu sezonu. U toku vegetacije zbog rasta i razvoja lisne i drvenaste mase i plodova, umanjena je količina mikro i makroelemenata u zemljištu. Kako bi voćke što brže usvojile i obavile deponovanje mikroelemenata u svoje organe u cilju boljeg i snažnijeg starta naredne vegetacione sezone, neophodno je obaviti njihovo prihranjivanje.

tretiranje kajsija

Pre opadanja lišća, voćarska kultura povlači sve neophodne hranljive elemente u drvenaste organe pa sve do korena. Pre nego što dođe do povlačenja sokova u biljkama, redovnu meru predstavlja tretiranje biljaka đubrivima folijarnim putem (preko lista). Nakon izvršene berbe u zasadima, izuzetno je važno tretiranje čija je uloga u pripremi voćaka za narednu vegetaciju u cilju obezbeđivanja energije za cvetanje i listanje na proleće. Veoma je važno da se tretiranje obavi pre početka žućenja listova, dok su fotosintetski aktivni.

Tretiranje posle berbe kombinacijom đubriva

Kompanija Galenika-Fitofarmacija za obavljanje tretiranja u zasadima koštičavih voćaka posle obavljene berbe preporučuje primenu kombinacije đubriva:

FOLIGAL BOR 150 u koncentraciji 0,1-0,2%
+
FOLIGAL CINK 700 u koncentraciji 0,1%
+
NUTRIVIT MAGENZIJUM SULFAT u koncentraciji 0,5%.

Pre upotrebe preparata obavezno pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Saznajte više o rezidbi maline i kupine

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede