Stenice u zasadima leske

u zasadima leske stenica

Vizuelnim pregledom zasada leske registrovano je prisustvo imaga i janih legala zelene povrtne stenice i braon mramoraste stenice.

Zelena povrtna stenica (Nezara viridula) je štetočina koja se sreće najčešće  u usevima povrća (paradajz, paprika, krompir, boranija) ali i u usevima soje, kukuruza i u zasadima voća i vinove loze. Štete nanosi i larva i imago bušeći biljno tkivo i sisajući sokove iz tkiva. Na mestima uboda dolazi od diskoloracije, a oštećeni plodovi dobijaju gorak ukus i gube tržišnu vrednost.

povrtna stenica na zelenom paradajzu

Braon mramorasta stenica (Halyomorpha halys) u Srbiji je registrovana 2015. godine, dok je na području delovanja RC Sombor registrovana 2018. godine.

Ova  stenica je izraziti polifag. Štete nanose i larve i imaga i to sisanjem biljnih sokova iz nadzemnih delova biljaka. Karakteristični simptomi napada su u vidu sitnih beličastih  pega a u slučaju jakog napada može doći  do opadanja plodova i potpunog gubitka prinosa.

u zasadima leske stenica

Imago je smeđe boje sa karakterističnim bledožutim prstenovima na 4. i 5. članku antena. Glava imaga  je gotovo četvrtasta na vrhu. Imaga se šire aktivnim letom, dok se larve sele hodajući sa biljke na biljku. Prezimljava imago, a na proleće se dopunski hrani i nakon parenja polaže jaja (od juna do kraja avgusta).

jajno leglo Halyomorpha halys
Jajno leglo Halyomorpha halys, foto PIS
piljenje larvi
Piljenje larvi, foto PIS
osteceni plodovi
Oštećeni plodovi, foto PIS

Za stenice u Srbiji  još uvek nema komercijalnih klopki za njeno izlovljavanje

Suzbijanje braon mramoraste stenice je otežano s obzirom da najveće štete pravi u periodu sazrevanja plodova. Kao jedan od načina suzbijanja mogu se primeniti lovne klopke za masovno izlovljavanje i smanjivanje populacije.  Za sada u Srbiji  još uvek nema komercijalnih klopki za njeno izlovljavanje. Na manjim površinama, u baštama i na okućnicama, mehaničko uklanjanje je dobra i pouzdana mera.

S obzirom na fenofazu razvoja leske pažnju je potrebno usmeriti na zaštitu ploda od imaga navedenih stenica. Za tretman se mogu primeniti insekticidi na bazi aktivne materije deltametrin.

Izvor: PIS, RC Sombor

Preporučujemo da pročitate: O sušenju i čuvanju plodova leske

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede