Šta uraditi kada grad i oluja oštete useve i zasade?

grad tuca

Grad i oluja mogu za kratko vreme oštetiti, pa i uništiti useve i zasade. Bijke koje su oštećene treba zaštiti kako bi se sprečile infekcije.

Zaštita useva i zasada nakon oluje i grada

U toku jučerašnjeg dana pojedine regione u našoj zemlji zadesile su gradonosne padavine. Najveće štete registrovane su u regionu Niša, a zahvaćena su i određena područja na teriotoriji rada RC Prokuplje, Pirot i Jagodina.

Padavine sa gradom prouzrokuju mehaničke povrede na biljkama koje otvaraju put za ostvarenje infekcija fitopatogenim gljivama i bakterijama.

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja preporučuje proizvođačima pregled useva i zasada i ukoliko se registruju povrede izazvane gradom primenu hemijskih mera zaštite.

Grad u voćnjaku

U zasadima voća preporučuje se primena preparata na bazi fosetil aluminijuma, bakar-hidroksida u nižim koncentracijama ili kaptana (samo za one proizvođače koji nisu orijentisani ka izvozu).

Posebnu pažnju treba posvetiti zasadima jabučastog voća u kojima je registovano prisustvo bakteriozne plamenjače jabučastog voća, jer prisutne povrede u zasadima mogu dovesti do daljeg širenja ove veoma destruktivne bolesti.

U takvim zasadima se po stabilizaciji vremenskih uslova preporučuje mehaničko uklanjanje već zaraženih biljnih delova sa simptomima, kao i oštećenih grana, uz poštovanje higijenskih mera.

Usevi povrća

U usevima povrća u cilju zaceljivanja rana nastalih mehaničkim oštećenjem, preporučuje se primena registrovanih preparata na bazi bakra i mankozeba.

Preporučene mere zaštite treba sprovesti u što kraćem vremenskom roku.

U cilju što boljeg odgovora biljaka na stresne uslove, pogotovo u usevima i zasadima sa velikim stepenom oštećenja od grada, preporučuje se i primena preparata na bazi aminokiselina ili folijarnih đubriva.

I za naredne dane se najavljuje nestabilno vreme sa mogućim nepogodama, te se upućuje oprez svim proizvođačima.

U slučaju registrovanja šteta usled nepogoda tipa grada, jakih pljuskovitih padavina, olujnih vetrova, preporuka PIS-a je primena svih gore navedenih mera zaštite useva i zasada.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede