Претрага
Претрага

Primeniti bakarne preparate u zasadima malina, kupina i borovnica

Pri primeni bakarnih preparata treba voditi računa da radni rastvor prodre do pazuha pupoljaka i svih mesta prezimljavanja štetnih organizama. Vreme je za početak zaštite...

Pri primeni bakarnih preparata treba voditi računa da radni rastvor prodre do pazuha pupoljaka i svih mesta prezimljavanja štetnih organizama.

Vreme je za početak zaštite u zasadima malina, kupina i borovnica

U zavisnosti od sorte, lokaliteta i ekspozicije, zasadi maline, kupine i borovnice se nalaze u fazi od mirovanja do pucanja pupoljaka (naročito u zasadima koji su na osunčanim terenima i nižim nadmorskim visinama). Dalji najavljeni porast temperature vazduha će dovesti do ubrzanog razvoja vegetacije. Pravo je vreme za primenu bakarnih preparata, poručuju zaštitari bilja Prognozno-izveštajne službe.

primeniti bakarne preparate
Foto: PIS

U zasadima pomenutih biljnih vrsta u toku je rezidba. Rane nastale rezidbom predstavljaju ulaz za brojne patogene prouzrokovače bolesti, od kojih mnogi prezimljavaju u voćnjacima i to najčešće ispod kore drveta, na granama i grančicama, ispod ljuspica pupoljaka.

Primeniti bakarne preparate

Sa ciljem dezinfekcije rana nastalih rezidbom i smanjenja infektivnog potencijala patogena, PIS proizvođačima preporučuje tretman primenom registrovanih preparata na bazi bakra.

U zasadima gde je u prethodnoj vegetaciji uočen jak napad vaši i/ili grinja, preporučuje i primenu registrovanih preparata na bazi mineralnog ulja.

Prilikom sprovođenja tretmana treba obratiti pažnju na sledeće:

  • Preporučuje se temeljno “kupanje” stabala uz što veći utrošak vode
  • Treba voditi računa da radni rastvor prodre do pazuha pupoljaka i svih mesta prezimljavanja štetnih organizama
  • Samo izvođenje tretmana se preporučuje po suvom i mirnom vremenu, pri čemu temperatura vazduha treba da bude preko 5°C.

Sve preporuke PIS za zaštitu bilja 

Bakar je nužan – oprezno sa količinama jer se akumulira

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno