Претрага
Претрага

Pamukova sovica ugrožava papriku, paradajz, kukuruz šećerac i boraniju

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je jedna od najznačajnijih štetočina u našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama beleže se povećani ulovi odraslih...

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) je jedna od najznačajnijih štetočina u našoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Na feromonskim klopkama i svetlosnim lovnim lampama beleže se povećani ulovi odraslih jedinki ove štetočine.

Vizuelnim pregledom useva se registruje prisustvo jaja pamukove sovice, saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Pamukova sovica ugrožava useve

U zavisnosti od lokaliteta, registruje se i do 100% biljaka sa položenim jajima ove štetočine.

U ovom momentu najugroženiji su usevi paprike, paradajza, kukuruza šećerca i boranije, koji su u fazama intenzivnog porasta, cvetanja i plodonošenja i kao takvi najprivlačniji su za ženke pamukove sovice da polože jaja.

Na području Srbije u periodu od 16.-20.07. pala je značajna količina padavina  koja je uticala na povećanje vlage u usevima te je rizik od šteta od pamukove sovice još izraženiji jer larve za svoj razvoj iziskuju visoku relativnu vlažnost vazduha.

Takođe, u najavi je novi talas visokih temperatura koji će izuzetno pogodovati daljem razvoju te štetočine.

Trenutno se nalazimo u izuzetno kritičnom periodu za zaštitu useva od pamukove sovice.

Preporuka PIS-a

Proizvođačima PIS preporučuje pregled useva na prisustvo jaja pamukove sovice. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, potrebno je pratiti razvoj i na samom početku piljenja larvi primeniti mere zaštite.

Prema prognoziranim, visokim temperaturama, piljenje larvi se očekuje za 2-3 dana.

Preporuka je primena nekog od registrovanih insekticida:

tabela 3

U usevima paprike i kukuruza šećerca započelo je polaganje jaja druge generacije kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis). Navedeni insekticidi delovaće i na ovu štetočinu.

Foto: PIS

Podeli sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Preporučeno