Neophodna zaštita useva krompira od krompirovog moljca – Preporuka

krompir organski Soksic Taras

Zaštita useva krompira jer je započela aktivnost treće generacije krompirovog moljca.

Na području Srbije, usevi krompira se nalaze u različitim fazama razvoja u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta, vremena sadnje i intenziteta napada prouzrokovača bolesti. Registruju se faze od sazrevanja ploda do početka žućenja cime.

Ulazimo u rizičan period za zaštitu krompira od krompirovog moljca

Na feromonskim klopkama registruju se povećani ulovi odraslih jedinki krompirovog moljca (Phthorimaea operculella), saopštila je Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (PIS).

Krajem ove nedelje očekuje se značajno povećanje brojnosti zbog preklapanja leta leptira druge i treće generacije.

U periodu kada cima počinje da menja boju, a registruju se visoke brojnosti moljca na klopkama, preporuka je da se pored agro-tehničkih sprovedu i hemijske mere kontrole.

Mere zaštite od krompirovog moljca

Proizvođačima PIS preporučuje sledeće mere zaštite krompira od krompirovog moljca:

  • Održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina i prodor ženki moljca do krtola.
  • Čim dođe do propadanja cime obavezno treba vaditi krompir. Nikako ne treba ostavljati krompir na parceli izložen napadu moljca.  Nakon vađenja, krompir treba  čuvati u  skladištima  u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C). Skladišta krompira trebalo bi da na  svim otvorima budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca. Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već unositi u skladišta koja su dobro obezbeđena.
  • Na parcelama gde se krompir neće uskoro vaditi, preporučuje se primena  hemijskih mera zaštite. Proizvođačima se preporučuje primena nekog od insekticida: Nurelle D, Callifos Super, Despot (hlorpirifos+cipermetrin) 0,9 l/ha (karenca 21 dan). Međutim, zbog zabrane korišćenja aktivne materije hlorpirifos u zemljama EU (MDK (MRL) = 0,01 mg/kg , Izvor – Baza pesticida EU, koju možete pogledati ovde), proizvođačima koji su orjentisani ka izvozu se preporučuje primena nekog od insekticida: Cipkord, Notikor, Crna mamba (cipermetrin) 0,3 l/ha (karenca 14 dana).

Vizuelnim pregledima useva registrovano je prisustvo simptoma prouzrokovača plamenjače krompira (Phytophtora infestans) i prouzrokovača crne pegavosti krompira (Alternaria solani). U narednom periodu najavljene su padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za razvoj i dalje širenje ovih patogena.

U usevima krompira sa kasnim sortimentom koji se neće vaditi narednih mesec dana i gde još treba sačuvati lisnu masu, preporučuje se primena fungicida:

Kardinal plus (fluazinam + propamokarb-hidrohlorid) 2 l/ha (karenca 7 dana).

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede