Mehaničke mere zaštite u zasadima u jesenjem periodu – Pet važnih preporuka

mehanicke mere vocnjak

Pored sprovođenje hemijskih mera zaštite značajnu ulogu imaju i mehaničke mere zaštite kako bi se očuvalo zdravstveno stanje zasada i u narednoj vegetaciji.

Na području delovanja RC Kikinda zasadi voćnih vrsta nalaze se u zavisnosti od voćne vrste i lokaliteta u različitim feofazama mirovanja; fenofaza početak obezbojavanja lišća do fenofaze 50% listova obezbojeno (BBCH 92-95).

Tokom ovog perioda po opadanju 70% lisne mase u voćnjacima, veoma značajna mera zaštite je sprovođenje hemijskih tretmana bakarnim preparatima sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala raznih prouzrokovavača gljivičnih i bakterioznih oboljenja. Pored sprovođenje hemijskih mera zaštite značajnu ulogu imaju i mehaničke mere zaštite kako bi se očuvalo zdravstveno stanje zasada i u narednoj vegetaciji.

nepesticidnim vocnjak okrecen

Mehaničke mere u voćnim zasadima podrazumevaju sledeće radnje:

  1. Sakupljanje mumificiranih plodova i opalog lišća sa stabala – opalo lišće je najbolje sakupiti i zaorati
  2. U zasadima koštičavih voćnih vrsta u ovom periodu ne treba seći grane jer povrede nastale u ovom periodu predstavljaju opasnost za ulaz patogena
  3. Uklanjanje oštećene kore, struganje mahovine i lišajeva
  4. Uklanjanje i čišćenje stabala od gnezda sa gusenicama
  5. Odstranjivanje polomljenih, suvih grana i stabala (posebno onih koji su zaraženi bakterijama poput Erwinia amylovoraPseudomonas syringae pv.syringae)

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da ukoliko se u zasadima uoče simptomi bakterioza obavezno uklone zaražene delove iz voćnjaka uz sprovođenje sanitarnih mera koje podrazumevaju sledeće radnje:

  1. Rez na granama mora biti minimum 30 cm od zdravog tkiva
  2. Rane na stablima treba dezinfikovati preparatima na bazi bakra
  3. Oštećene biljne delove ne treba bacati na zemlju nego ih treba ukloniti iz voćnjaka i spaliti
  4. Prilikom rezidbe treba vršiti dezinfekciju alata, obuće kao i odela radnika upotrebom 10% rastvora natrijum hipohlorita ili 70% etil alkohola

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede