U usevima ječma registrovan izuzetno visok nivo zaraze biljnim bolestima

jecma

Svim proizvođačima ječma se preporučuje pregled useva. Epidemijski prag štetnosti 10% biljaka sa simptomima bolesti u fazi prvog kolenca

Usevi ječma se nalaze u fazi od kraja bokorenja do prvog kolenca. Trenutno se u usevima može uočiti prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma, sočivaste pegavosti, pepelnice žita i rđe.

Nivo zaraze useva zavisi od više faktora, od roka setve, gustine sklopa, plodoreda, učestalosti gajenja ječma na nekom području, sortimenta, kvaliteta semena, mineralne ishrane i drugih sprovedenih agrotehničkih mera. Međutim, gotovo da nema parcele gde nisu prisutni simptomi bolesti i gde nije postignut epidemijski prag štetnosti koji iznosi 10% biljaka sa simptomima bolesti u fazi prvog kolenca, pogotovo na području AP Vojvodine. U centralnim i južnim krajevima naše zemlje, usevi su u slabijim fazama razvoja i sa znatno manjim procentom zaraženih biljaka.

mrezavost lista jecma
Mrežavost lista ječma, foto PIS

Na području AP Vojvodine, najznačajnije je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma, na nekim usevima je zaraženo i do 100% biljaka kao i simptoma pepelnice žita gde se procenat zaraženih biljaka kreće i do 60. Takođe, ove godine je uočen i veći procenat biljaka sa simptomima sočivaste pegavosti ječma kao i rđe ječma.

pepelnica jecma
Pepelnica ječma, Foto PIS

Svim proizvođačima ječma se preporučuje obilazak useva i pregled na prisustvo simptoma bolesti. S obzirom na trenutno stanje koje ukazuje na izuzetno visok nivo zaraze biljnim bolestima, po stabilizaciji vremenskih prilika i čim se omogući ulazak mehanizacije na parcele i temperature dovoljno porastu kako bi efikasnost fungicida bila na zadovoljavajućem nivou, trebalo bi krenuti sa hemijskim merama zaštite.

Zbog velikih razlika u zdravstvenom stanju po regionima, detaljnije pogledati na linku.

Izvor: PIS

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede