Kako da zaštitimo sobne biljke od bolesti i štetočina

sobne biljke

Sobne biljke krase prostor i pružaju nam zadovoljstvo, posebno u delu godine kada biljke u baštama „spavaju“.

Zdrave i lepe sobne biljke oplemenjuju prostore. Zato je važno da ih pravilno negujemo i održavamo.

I sobne biljke mogu oboleti od pepelnice, rđe ili truleži. Takođe, mogu ih napasti štetni insekti kao što su tripsi, vaši, crveni pauk.

Kako da na pravi način zaštitimo sobne biljke od štetočina i bolesti saznajemo od dipl. inž. poljoprivrede Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac, Slavice Maksimović.

Bolesti i štetočine sobnih biljaka

Najveći broj sobnih biljaka oboli od nestručnog držanja i premalo nege, pri čemu se najviše greši sa zalivanjem.

Preobilno zalivanje štetno je za biljku kao i premalo vlage.

Treba voditi računa i o redovnom presađivanju i prihranjivanju, jer ukoliko to zanemarimo, biljke vrlo brzo izgube svoju prirodnu otpornost i vrlo lako obole.

Sobne biljke vole temperature od oko 20 stepeni, ali i visoku vazdušnu vlagu, pa im je zato potrebno redovno orošavanje.

Nepovoljne sobne temperature i suv vazduh mogu prouzrokovati žućenje listova sobnih biljaka.

Tokom dana osigurajte svojim biljkama dovoljno svetlosti, tako da ih smestite blizu prozora, a kada se smrači, ukoliko su spoljne temperature dosta niske, biljke odmaknite da vam se preko noći ne bi smrzle.

Ukoliko su vam biljke tokom leta bile na otvorenom, obavezno ih unesite pre prvih mrazeva, jer većina njih ne podnosi temperature niže od 5 stepeni.

Pre unošenja proverite da biljke nisu zaražene nekom gljivičnom bolešću ili napadnute od nekog štetnog insekta. Odstranite uvele i požutele listove i površinski sloj komposta zamenite svežim.

Štetočine na sobnim biljkama

Razni insekti koji napadaju sobne biljke, sišu sokove, tako da bi najbolje bilo da biljke već unapred, preventivno isprskamo sa nekim od hemijskih sredstava, zavisno od štetočine, ili da zaštitu izvršimo s nekim ekološki prihvatljivim sredstvom, a u tu svrhu sami možemo napraviti pripravak od koprive-uzvar.

Najčešče štetočine su upravo vaši, koje svojim isisavanjem sokova iz biljke uzrokuju njeno propadanje.

Gotovo sve sobne biljke napada crveni pauk, posebno ako je vazduh u prostorijama u kojima ih držimo suv i topao. Upravo zbog toga prostorije treba redovno provetravati.

Na lišću se mogu zapaziti žučkaste mrlje, a s njegove donje strane redovno se nalazi narandžasti ili crveni pauk u svojoj mreži. Napadnute delove biljke odstraniti, a suzbijanje možete izvršiti mehanički ili nekim od sredstava namenjenim za suzbijanje ove štetočine.

Često puta na ukrasnim biljkama mogu se primetiti i vrlo sitni i opasni štetni insekti – tripsi.

Odrasli insekti lete, a najčešče ih nalazimo s donje strane lista pa ih možemo otkriti po karakterističnom izmetu crne boje. Larve su bledožučkaste i sišu biljne sokove, pa tako napadnute biljke kržljave, listovi žute, venu, što na kraju izaziva propadanje cele biljke.

Biljku bi bilo najbolje jednom nedeljno tuširati s mlakom vodom i brisati listove, tako da uklonimo štetočinu.

Lisni mineri su takođe vrlo česte štetočine na sobnim biljkama.

Primetićete ih ukoliko na vašoj biljci ugledate žučkaste ili srebrnasto bele crte ispod površine lista. To su kanali koje su napravile larve lisnog minera. Listove može jako oštetiti i vremenom oni odumru. Jajašca i larve teško se uočavaju.

Najbolje bi bilo odstraniti odrasle insekte uz pomoć ljepljivih traka ili usisavanjem, jer će se na taj način spriječiti polaganje jaja. Potrebno je odstraniti i napadnute listove.

Na lišću sobnih biljaka u retkim slučajevima možete primetiti i rupe, kao da ga je nešto izjelo, a na zemlji sluzave tragove. To je znak da su biljku napali puževi.

Njih nije lako pronaći jer se zavlače u zemlju, a najčešče se unesu kao jaja, prilikom presađivanja. Njih možete suzbiti Pužomorom Fe pelete, kojeg stavite na zemlju oko biljke.

Bolesti sobnih biljaka

Puno je teže utvrditi biljne bolesti koje se pojavljuju kao sekundarne pojave uzrokovane nepravilnom negom i držanjem.

Najveći broj bolesti uzrokuju razne gljivice: pepelnice (pepeljasta naslaga na listu i stabljici), rđe (rđave mrlje na listu, stabljici i cvetu) i truleži.

Sve obolele delove biljke najbolje bi bilo što pre oprezno ukloniti i spaliti. Bolesne biljke treba preneti u drugu prostoriju kako bi sprečili dalje širenje zaraze.

Ukoliko je potrebno, bolje je uništiti celu biljku, nego dopustiti da ona postane izvor zaraze koja će se proširiti na zdrave biljke. Pri tome bacite zemlju u kojoj je biljka bila posađena, a saksiju dezinfikujte vrelom prokuvanom vodom.

Zaštita

Za pravilnu upotrebu fungicida, a u svrhu sprečavanja bolesti, važno je tačno prepoznati obolenje.

Zaštita od gljivičnih bolesti najčešće se sprovodi fungicidima kao što su ANTRACOL WP 70,POLYRAM DF,BAVISTIN i sl. dok se za preventivne mere u sprečavanju truleži najčešče koriste RIDOMIL MZ 72 WP, ALIETTE WP, AVI WP i njima slični. (Kako biste pravilno primenili preparate savet potražite kod zaštitara bilja ili u poljoprivrednoj apoteci).

Sve ove bolesti najjednostavnije ćete sprečiti, ukoliko vaše biljke budete pravilno negovali i održavali.

Foto: pixabay.com

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede