Jaja kukuruzne sovice u povrću – I do 70% biljaka sa položenim jajima – Preporuka

paprika plod

Na feromonskim kopkama i svetlosnim lovnim lampama se konstantno beleže ulovi  kukuruzne (pamukove) sovice (Helicoverpa armigera). 

To je jedna od najznačajnijih štetočina u poljoprivredi naše zemlje. Trenutno su najugroženiji usevi paprike, paradajza, postrne boranije, kukuruza šećerca, kupusa i dr.

jaja pamukove sovice
Foto: PIS

Jaja kukuruzne sovice položena i na 70% biljaka

Pregledima navedenih useva je uočeno prisustvo položenih jaja sovice. Procenat biljaka sa položenim jajima je različit u zavisnosti od lokaliteta, biljne vrste i kondicije useva. Na pojedinim parcelama uočeno je i do 70% biljaka sa položenim jajima kukuruzne sovice. U narednim danima očekuje se piljenje gusenica koje se u početku hrane listovima, a kasnije se ubušuju u plodove, klipove i mahune.

Proizvođačima se preporučuje pregled useva na prisustvo jaja pamukove sovice i ukoliko se uoči njihovo prisustvo sprovođenje hemijskih mera zaštite primenom nekog od registrovanih insekticida:

tabela

*u usevima boranije registrovani su i insekticidi Kozak (lambda-cihalotrin) u količini 0,15 l/ha i Tonus (acetamiprid) u količini 0,16-0,25 kg/ha za suzbijanje biljnih vaši koji će delovati i na suzbijanje kukuruzne sovice.

Prilikom sprovođenja hemijskih mera zaštite treba se pridržavati uputsva za upotrebu pesticida i obavezno voditi računa o karenci primenjenih preparata i maksimalnom broju primene preparata tokom jedne vegetacije (MBT).

Izvor: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede