Štetočina šuma, beli drvotočac, sve češće u voćnjacima

beli drvotočac

Beli drvotočac se teško suzbija. Najbolji rezultati se postižu postavljanjem lovnih klopki. U junu-julu postaviti feromonske klopke.

Zeuzera pyrina, beli drvotočac, je štetočina šuma, ali već nekoliko godina izaziva štete na voću na području Pomoravskog okruga naročito na orahu. Bilo je pojave i u zasadima dunje. Drvotočac generaciju razvije za dve do tri godine.

Životni ciklus

Leptiri izleću od sredine juna do kraja avgusta. Lete u toku noći. Odrasli leptiri se ne hrane i žive od 8 do 10 dana. Ženka polaže oko 1.000 jaja na skrivena mesta, u pukotine kore a ponekad i u zemljište. Sadnice se zaraze najčešće još u rastilu, ukoliko se ne obavlja hemijska zaštita.

Embrionski razvoj jaja traje od 7 do 23 dana. Iz njih se razvijaju gusenice. Gusenice ostaju u svilenkastom kokonu iz kojeg izlaze u zoru ili u sumrak. One se ubušuju u grančice na njihovim vršnim delovima i dalje buše hodnike prema dole. Povremeno izlaze iz bušotine i ubušuju se u nove deblje grančice. Iduće godine gusenice se spuštaju sve niže i dolaze do debelih grana pa čak i do stabla. Treće se godine od aprila do juna gusenice kokone na samom izlasku iz hodnika tako da nakon izlaska leptira iz rupe vire prazne košuljice.

Beli drvotočac može uništiti mlado stablo

Štetu nanose larve na granama i deblu, kao i na mladim izdancima. Napadnute grane su slabe, krhke, usled jačeg vetra pucaju i lome se, a napadnuti izdanci se suše. Njihovo prisustvo se prepoznaje po izmetu, koji izbacuju pri ulaznom otvoru. Ako su napadnuta mlada stabla dovoljna je jedna gusenica da strada celo stablo. Trogodišnja stabla mogu izgubiti deo strukture i može doći do lomljenja stabla. Pored toga može doći na mestima gde su ulazne rupe i do pojave nekih prouzrokovača bolesti.

Suzbijanje

Hemijsko suzbijanje drvotočca je vrlo teško zbog skrivenog života larvi. Najbolji rezultati su postignuti postavljanjem lovnih klopki u zasadu. U junu-julu, kada se pojavljuje leptir i polaže jaja, treba postaviti feromonske klopke. Za jedan hektar potrebno je postaviti 5-10 klopki.

Zaražene grane treba odstraniti i zapaliti. Stara zaražena stabla treba izvaditi iz zemljišta i spaliti jer su ona izvor zaraze za mlada stabla.

Savetodavac za zaštitu bilja PSSS
Ljiljana Jeremić

Pročitajte priču o savremenom zasadu oraha

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede