Prva tražnja za pšenicom roda 2024, terminska cena 17,30 din/kg bez PDV-a

povecana traznja

Povećana tražnja kukuruza i pšenice. Na berzi đubrivo NPK 15:15:15 na paritetu CPT kupac po ceni od 52,30 din/kg bez PDV-a.

Kupci su najčešće potraživali kukuruz sa analizom na aflatoksin, a tražnja je bila izražena i na paritetu CPT luka/kupac. Berzanski ugovori zaključeni su u toku nedelje u cenovnom rasponu od 15,30 do 15,80 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin.

Ponder cena iznosila je 15,61 din/kg bez PDV-a (17,17 din/kg sa PDV-om), pa je u odnosu na sedam dana ranije primetan pad cene od 0,14%. Zaključen je i jedan robno – berzanski ugovor na paritetu CPT kupac po ceni od 16,10 din/kg bez PDV-a.

Tražnja i za pšenicom ovogodišnjeg roda

Prošlonedeljna povećana tražnja na tržištu pšenice nastavila se i ove sedmice, pri čemu su strukturu kupaca pretežno činili izvoznici. U ponudi se najčešće nalazila pšenica sa višim parametrima kvaliteta u odnosu na tražnju, što je uz cenovni raskorak između nuđene i potraživane robe dovelo do izostanka zaključenja berzanskih ugovora.

Početkom nedelje izražena je i prva tražnja za pšenicom rod 2024. godine sa proteinom 11% sa terminskom cenom od 17,30 din/kg bez PDV-a. U toku nedelje zaključen je jedan berzanski ugovor za pšenicu na paritetu CPT kupac po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.

soja zrno na tacni

Na tržištu soje ni ove sedmice nije bilo većih aktivnosti učesnika, a zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 50,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta (55,00 din/kg sa PDV-om uz obračun kvaliteta), što je ujedno bila i ponderisana cena. U odnosu na poslednji upoređujući podatak cena je bila niža za 0,52%.

Kada su u pitanju mineralna đubriva, tokom nedelje prometovano je đubrivo u formulaciji NPK 15:15:15 na paritetu CPT kupac po ceni od 52,30 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu sačmi, navodi Produktna berza u Informatoru, ove sedmice se u ponudi našla suncokretova sačma sa 33% proteina po ceni od 29,00 din/kg bez PDV-a, kao i sojina sačma sa 44% proteina po ceni od 57,00 din/kg bez PDV-a. Od ostalih roba nudio se još i stočni ječam po ceni od 16,00 din/kg bez PDV-a.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede