Rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda na berzi, kukuruz 17, pšenica 20 dinara

rast cena proizvoda

Na Produktnoj berzi tokom ove nedelje zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda

Ukupan obim trgovanja povećan je u odnosu na prethodnu nedelju za 39,49% i iznosio je 3.299 tona robe, dok je finansijska vrednost prometa bila veća za 44,68% i iznosila je 82.152.560,00 dinara.

Rast cena

Primarno mesto u trgovanju imao je kukuruz. Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza primetna je bila povećana tražnja u odnosu na ponudu koja je bila slaba i na višem cenovnom nivou. Potraživao se kukuruz i sa analizom i bez analize na aflatoksin, a posebno je bila izražena tražnja na paritetu CPT luka/kupac. Krajem nedelje ponuda je uglavnom bila usmerena na kukuruz sa isporukom do luke, a tražnja je bila na nižem cenovnom nivou. Poslednjeg dana u nedelji kupci su potraživali kukuruz sa analizom na aflatoksin na paritetu CPT kupac.

Kao i prethodne nedelje, kukuruz je i ove sedmice bio primarna kultura u trgovanju, zauzimajući u ukupnom obimu prometa udeo od 61%. Njime se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,50 do 17,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin.

Ponder cena iznosila je 16,82 din/kg bez PDV-a (18,50 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja rast cene od 2,91%. Trgovalo se takođe i kukuruzom na paritetu CPT kupac po ceni od 17,70 do 18,00 din/kg bez PDV-a, kao i na paritetu CPT luka po ceni od 17,50 do 17,70 din/kg bez PDV-a.

Početkom nedelje ponuda pšenice je bila slaba, da bi se sredinom nedelje zabeležila veća aktivnost na tržištu i povećana ponuda u odnosu na prve dane u nedelji. Tokom nedelje se potraživala pšenica sa različitim parametrima kvaliteta, pri čemu je krajem nedelje tražnja bila slabija. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 21,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 20,03 din/kg bez PDV-a (22,03 din/kg sa PDV-om). U odnosu na sedam dana ranije, beleži se rast cene od 4,33%. Trgovalo se takođe i pšenicom sa primesama do 5% po ceni od 19,50 din/kg bez PDV-a. U ukupnom obimu prometa pšenica je učestvovala sa 25%, navodi Produktna berza u Informatoru.

Tržište soje je bilo mirnije ove nedelje u odnosu na kraj prethodne sedmice kada smo imali povećanje aktivnosti. Početkom nedelje bila je primetna slaba tražnja, da bi krajem nedelje došlo do smanjenja ponude. Sojom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 52,30 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta (57,53 din/kg sa PDVom), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu sedmicu, primetan je pozitivan trend cene od 3,03%. Trgovalo se takođe i sojom sa plaćanjem 48h po utovaru po ceni od 52,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Od ostalih roba, tokom ove nedelje trgovalo se mineralnim đubrivima. Berzanski ugovor za UREU u pakovanju 500/1 zaključen je po ceni od 50,07 din/kg bez PDV-a (55,08 din/kg sa PDV-om), dok je AN, ruski, u pakovanju 600/1 prometovan po ceni od 35,85 din/kg bez PDV-a (39,44 din/kg sa PDV-om), navodi berza.

rast cena kukuruza

Svetske berze

 

Tržište žitarica i dalje je pod uticajem različitih izveštaja i počelo je nedelju u prilično neutralnom tonu. U Argentini, žetva je dostigla više od 10%, ali za sad to nije dovoljno da bi se stekla prava slika o gubicima koje je prouzrokovao nedostatak vode proteklih nekoliko meseci. U Francuskoj su vremenske prilike i dalje nepovoljne i setva kasni.

Kod uljarica situacija je drugačija, ugovor za uljanu repicu sa februarskim prispećem jačao je više od 13 €/t. Blago niža inflacija od očekivane u SAD bila je dovoljna da pokrene razmišljanja o prekidu rasta kamatnih stopa. Kao rezultat, odnos evro/dolar je na najvišem nivou od avgusta. Ta situacija šteti francuskim i evropskim cenama žitarica, koje se već muče sa izvozom na tržištu koje je obeleženo konkurencijom crnomorske robe. Tunis je kupio 50.000 t durum pšenice po 424,69 $/t C&F.

U Nemačkoj, asocijacija industrije ulja UFOP prognozira pad površina pod uljanom repicom između 4% i 7%. Odnos evro/dolar i FranceAgriMer procena zaliha u Francuskoj, uticali su na cene pšenice. Ugovor sa prispećem u decembru je zaključen na najnižem nivou od 1. juna. Uljana repica veći deo svog jačanja duguje soji.

Soja ostaje roba sa najvećim jačanjem u SAD, u vreme kad se Brazil muči sa setvom. Sa dostignutih 60%, kašnjenje se uvećava u nekim regionima, primoravajući proizvođače da na nekim mestima presejavaju. Sa odnosom cena soje i kukuruza već na visokom nivou, glavna američka žitarica nema mnogo izbora nego da prati kretanje soje. Za razliku od evropskog tržišta, američko tržište je podržano boljim od očekivanih podacima o američkoj inflaciji.

Slabljenje dolara poboljšava izvoznu konkurentnost američke robe i, u isto vreme, obnavlja interes finansijskih investitora za robni sektor. Kukuruz i soja su blago jačali. Nešto kiše se očekuje u centralnom Brazilu, što će pružiti nešto osnova za slabljenje soje. Kukuruz je takođe slabio zbog vesti o kiši u Brazilu i Argentini. Japan je kupio 124.000 t američkog kukuruza.

svetske berze

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede