Pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, pšenica 22 dinara

pad cena

Zabeležen pad cena pšenice, kukuruza i soje u odnosu na sedam dana ranije. Najviše aktivnosti na tržištu pšenice

Najviše aktivnosti u nedelji za nama zabeleženo je na tržištu pšenice, koja drugu nedelju za redom zauzima primat u trgovanju. Negativan cenovni trend i dalje je prisutan kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko Produktne berze ukupno je prometovano 2.874 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 76.469.250,00 dinara. Obim prometa veći je za 29,17% u odnosu na prošlonedeljni.

Na tržištu kukuruza, izražena je slaba tražnja i na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu. U zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje, berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 22,00 do 23,00 din/kg bez PDV-a, uz tendenciju pada cene. Ponder cena iznosi 22,73 din/kg bez PDV- a (25,00 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prethodnu nedelju, cena je niža za 3,12%.

Na tržištu pšenice pad cena

Tržište pšenice bilo je najdinamičnije. U strukturi kupaca našli su se mlinari, trgovci i izvoznici, a za razliku od prethodne nedelje kada je bilo interesovanja i za kvalitetniju pšenicu, ove nedelje tražnja je bila usmerena na pšenicu sa proteinom 11-12%. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,80 do 22,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 22,34 din/kg bez PDV-a (24,57 din/kg sa PDV-om), pokazujući pad od 6,93 % u odnosu na sedam dana ranije.

Iako slaba, ponuda sojinog zrna u cenovnom rasponu od 58,00 do 58,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta nije rezultirala zaključenjem ugovora. Tražnja je bila izražena za manje količine i na nižem cenovnom nivou. Sojinim zrnom trgovalo se krajem nedelje po jedinstvenoj ceni od 57,00 din/kg bez PDV-a (62,70 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. Statistički posmatrano, cena je zabeležila pad od 1,72%, navodi se u Informatoru Produktne berze.

Stočni ječam sa hektolitrom 60kg prometovan je po ceni od 22,50 din/kg bez PDV-a.

Žuta rđa u usevima pšenice

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede