Cene na Produktnoj berzi u poslednjoj sedmici 2023. godini: Kukuruz do 18,00 din/kg

berza grafik gore dole

Na Produktnoj berzi cena kukuruza u blagom porastu. Kukuruz je zauzeo primarno mesto u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa čak 83%.

Preko Produktne berze tokom ove nedelje prometovano je 1.025,00 tona robe (24,63% manje nego prethodne nedelje), ukupne finansijske vrednosti 22.195.500,00 dinara.

Na Produktnoj berzi u poslednjoj sedmici 2024. smanjena aktivnost

U poslednjoj sedmici 2023. godine primetna je bila slaba aktivnost na tržištu, a kao i prethodne dve nedelje, ponovo je primarna kultura u trgovanju bio kukuruz. Tokom čitave sedmice tržište kukuruza bilo je izuzetno mirno uz slabu aktivnost učesnika na tržištu, kako prodavaca, tako i kupaca. Tek pred kraj nedelje došlo je do blagog povećanja aktivnosti, ali je poslednji dan u nedelji ponovo bio miran.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,50 do 18,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,92 din/kg bez PDV-a (19,72 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na sedam dana ranije primetan blagi rast cene od 0,15%. I ove nedelje kukuruz je zauzeo primarno mesto u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa čak 83%.

Na tržištu pšenice je, takođe, tokom cele sedmice bila primetna smanjena aktivnost. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,00 do 19,70 din/kg bez PDV-a, pri čemu je ponder cena iznosila 19,35 din/kg bez PDV-a (21,86 din/kg sa PDV-om).

Budući da je tokom ove nedelje prometovana pšenica sa 11% do 12% proteina, dok se prethodne sedmice trgovalo pšenicom sa višim parametrima kvaliteta, zabeležen je cenovni pad od 13,76%. U ukupnom trgovanju pšenica je učestvovala sa 10%, saopštila je Produktna berza u Informatoru.

Na tržištu soje tokom nedelje gotovo da nije bilo aktivnosti ni na strani ponude, ni na strani tražnje. Zaključen je jedan berzanski ugovor početkom nedelje na cenovnom nivou od 53,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, te je to ujedno bila i ponder cena. U odnosu na prošlu nedelju, cena je bila veća za 0,95%.

Od ostalih roba, zaključeni su berzanski ugovori za suncokretovu sačmu sa 33% proteina u cenovnom opsegu od 30,50 do 31,20 din/kg bez PDV-a, navodi se u Informatoru berze.

berzaa

Svetske berze

Trgovina na fizičkom tržištu u Francuskoj je zaustavljena. Većina silosa je prekinula sa radom do 2. ili 8. januara, ali neki još uvek kupuju. Aktivnosti su koncentrisane na tržištu fjučersa. Crno, Crveno i Kinesko more su u fokusu tenzija poslednjih dana 2023. Nepovoljne vremenske prilike i smanjenje setve pšenice u zapadnoj Evropi takođe su tema diskusija, dok u isto vreme, naročito blaga i vlažna zima pogoduje usevima u basenu Crnog mora.

Sirova nafta je rasla juče u Njujorku, podstaknuta slabljenjem dolara i očekivanjem nekoliko smanjenja kamatne stope tokom 2024. od strane Federalnih rezervi. U ovom periodu na kraju godine mnogi učesnici su odsutni i zato je obim poslova smanjen. Kako se ulazi u „drugi deo“ sezone, sa francuskim i evropskim izvozom pšenice koji zaostaje, izvozna konkurentnost je glavno pitanje. To se pogoršava sa jačanjem evra prema dolaru, sa odnosom koji je na najvišem nivou od sredine jula.

Obnavljanje tenzija u Crnom moru podiglo je cene pšenice u Čikagu na dvonedeljni maksimum. Situacija je mešovita na tržištu soje. Početni prinosi u ranijim zonama Mato-Groso (Brazil) su očigledno razočaravajući. Ipak, kasniji usevi izgledaju više obećavajući, jer su imali više koristi od kiše. Kukuruz je jačao prateći kontinuirani rast cena sirove nafte.

Slabljenje dolara na najniži nivo u 5 meseci podstiče apetit fondova prema svim robama. Kao i obično u ovo doba godine, brazilske vremenske prilike ostaju u centru rasprava. Prognoze se razlikuju što se tiče obima očekivane kiše, koju neki vide kao ohrabrujuću, dok ostali smatraju da je situacija zabrinjavajuća. Procene proizvodnje soje za tu zemlju nastavlaju da padaju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede