Na berzi zabeležen pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Kukuruz je 15,5 dinara

berza

Na berzi se najviše trgovalo kukuruzom uz cenovni raspon od 15,30 do 15,80 din/kg bez PDV-a. Šta se dešava na svetskim berzama?

Preko Produktne berze tokom ove nedelje prometovano je 2.778,00 tona robe, što predstavlja porast obima aktivnosti od 85,33% u odnosu na prošlu nedelju.

Finansijska vrednost iznosila je 81.161.350,00 dinara. Primetan je pad cene kod svih primarnih poljoprivrednih kultura, a najviše se trgovalo kukuruzom. Kao i prethodne nedelje i ove je kukuruz bio primarna kultura u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 41%. Nedelja je počela sa slabom ponudom kukuruza, da bi drugog dana u nedelji došlo do povećanja aktivnosti i na strani ponude i na strani tražnje. U narednim danima, tražnja je bila na nižem cenovnom nivou.

Zaključenje robno – berzanskih ugovora otežavala je činjenica da se nudio najčešće kukuruz bez analize na aflatoksin, dok se potraživao najčešće kukuruz sa analizom. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 15,30 do 15,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 15,49 din/kg bez PDV-a (17,04 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na sedam dana ranije predstavlja pad od 4,07%. Prometovan je takođe i kukuruz na paritetu CPT luka uz isporuku od 1.11. do 30.11. 2023. uz plaćanje odmah po isporuci po ceni od 15,80 din/kg bez PDV-a.

Cena pšenice na berzi do 19,80 din/kg bez PDV-a

na berzi

Na tržištu pšenice beležimo slabiju aktivnost učesnika već treću nedelju za redom. Početkom i krajem nedelje ponuda je bila nešto veća u odnosu na tražnju, dok je tokom ostalih dana odnos između ponude i tražnje bio izjednačen. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 18,50 do 19,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,93 din/kg bez PDV-a (20,83 din/kg sa PDV-om), što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja pad od 5,33%, objavila je Produktna berza.

Tokom cele nedelje tražnja za sojinim zrnom bila je slabija u odnosu na ponudu i na nižem cenovnom nivou. Robno – berzanski ugovori zaključeni su po ceni od 44,30 do 45,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 44,37 din/kg bez PDV-a (48,80 din/kg sa PDV-om). Cena soje zabeležila je pad u odnosu na prošlu nedelju od 2,99 %.

Od ostalih roba, trgovalo se mineralnim đubrivom u formulaciji NPK 20:20:0 po ceni od 51,73 do 52,32 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pakovanja, kao i đubrivom u formulaciji NPK 16:16:16 na paritetu CPT kupac po ceni od 56,43 din/kg bez PDV-a.

Nudio se takođe i ječam sa hektolitrom manjim od 62kg po ceni od 15,30 din/kgbez PDV-a, ali do zaključenja berzanskih ugovora nije došlo, navodi se u Berzanskom informatoru Produktne berze.

Svetske berze

Rast cene pšenice na berzi u Čikagu zabeležen od početka nedelje nije dugo trajao

Pritisak od ruske pšenice i pada cena pšenice u Čikagu krajem prošle nedelje, imali su uticaj na pšenicu na Evronekstu, koja je pala na tronedeljni minimum. Trgovci takođe uzimaju u obzir rast ukrajinskog izvoza žitarica iz luka u regionu Odese, uprkos ukidanju dogovora o koridoru. Pritisnut padom pšenice, kukuruz takođe trpi i pritisak novog roda. Posle nedavnog kineskog talasa kupovina francuske pšenice, sada američka meka crvena ozima pšenica nalazi kineski interes. Situacija u Australiji je mešovita, sa uslovima na zapadu koji su ekstremno suvi i sa pristizanjem dobrodošle, iako zakasnele, kiše na istoku.

Finansijska tržišta su nervozna u sadašnjoj klimi visokih dugoročnih kamata. Rastuća zabrinutost oko globalnog rasta je dovela u Njujorku do najvećeg dnevnog pada cena sirove nafte u godinu dana, što je sniženje za 5,6%. Barel je 84,5 $. Veći deo robnih tržišta je slabio prateći sirovu naftu. Dodatno je i međunarodna konkurencija pšenice i dalje jaka. Međutim, rizik zbog vremenskih prilika je i dalje prisutan. U Argentini, dve glavne berze, Rosario i Buenos Aires su ponovo zabrinute zbog nedostatka padavina u toj zemlji. Uljana repica koja je tokom protekle dve nedelje bila podržana rastom cena sirove nafte, logično je sada slabila. Vest da neće biti prekida rada federalnih institucija u SAD donela je olakšanje za trgovce i podsticaj za cene.

Cene kukuruza i soje su imale koristi od izvoznih prodaja, koje je objavilo USDA, od 210.000 t kukuruza za Meksiko i 132.000 t soje za Kinu. Žetva ova dva useva u SAD je dostigla 23%, što je blago manje od očekivanja. Prošle godine u isto vreme berba kukuruza je dostigla 19%, dok je žetva soje biladostigla 20%. USDA je objavio da je Kina kupila 220.000 t meke crvene ozime pšenice, što je najveća kupovina te pšenice u 10 godina. To podržava cene u Čikagu.

Pad cena sirove nafte je pogodio velik deo robnog sektora. Rast cene pšenice koji je u Čikagu zabeležen od početka nedelje nije dugo trajao. Trgovci interpretiraju postepeno obnavljanje izvoza iz Odese kao dodatnu konkurenciju na međunarodnom tržištu pšenice.

O setvi pšenice, rokovima, predusevu, količini semena

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede