Trgovanje na berzi: Rast cena, pšenica do 24, soja 54, kukuruz 17,50 din/kg

na berzi

Rast cena na berzi. Najviše se trgovalo pšenicom

Preko Produktne berze ove sedmice prometovano je 2.939,00 tone robe, za 19,48% manje nego prethodne nedelje, pri čemu je ukupni finansijski promet iznosio 77.187.650,00 dinara, 2,43% manje u odnosu na sedam dana ranije. U toku nedelje najviše se trgovalo pšenicom, a sve primarne poljoprivredne kulture zabeležile su pozitivan cenovni trend. Ponuda kukuruza tokom svih pet dana bila je slabija od tražnje, koja je mahom bila usmerena na paritet CPT kupac/luka, ali je bilo primetno interesovanje i za vlažnijim kukuruzom do 16% vlage, kao i za kukuruzom bez analize i sa analizom na aflatoksin.

U ukupnom obimu prometa kukuruz je učestvovao sa 33%. Njime se trgovalo po ceni od 17,00 do 17,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,36 din/kg bez PDV-a (19,09 din/kg sa PDV-om), te je ponder cena u odnosu na prethodnu nedelju uvećana za 3,72%.

Trgovalo se i kukuruzom sa preuzimanjem do 29. 2. 2024. godine po ceni od 17,50 din/kg bez PDV-a, kao i kukuruzom sa isporukom do 31. 1. 2024. godine na paritetu CPT kupac po ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a. Krajem nedelje trgovalo se i kukuruzom rod 2022. godine sa defektnim zrnima do 4% po ceni od 16,70 din/kg bez PDV-a, navodi Produktna berza u Informatoru.

Početak nedelje na tržištu pšenice počeo je sa slabijom ponudom u odnosu na tražnju i taj trend zadržao se tokom čitave sedmice. U ponudi se najčešće nalazila pšenica sa proteinom minimum 12%. Kupci su interesovanje pokazali za pšenicu sa različitim parametrima kvaliteta, uključujući i kvalitetniju pšenicu sa proteinom minimum 14%. Kao i prethodne nedelje, pšenica je ponovo bila primarna kultura u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 52%. Pšenicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,30 do 24,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 20,65 din/kg bez PDV-a (22,71 din/kg sa PDV-om), te se prošlonedeljni rast cene nastavio, a cena je bila veća za 0,25%.

Početkom nedelje na tržištu soje primetna je bila nešto slabija tražnja, da bi sredinom nedelje došlo do nešto slabije ponude. Sojom se trgovalo po ceni od 54,50 do 54,80 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 54,60 din/kg bez PDVa (60,06 din/kg sa PDV-om). U odnosu na prošlonedeljnu cenu primetan je rast od 1,11%. Trgovalo se takođe i sojom sa plaćanjem 48 sati po utovaru po ceni od 54,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Na berzi se trgovalo i mineralnim đubrivima

Kada je u pitanju tržište stočnog ječma, zaključen je jedan berzanski ugovor za ječam sa hl 60kg po ceni od 17,00 din/kg bez PDV-a. Od mineralnih đubriva, trgovalo se UREOM, granulisanom, po ceni od 51,73 do 52,32 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od pakovanja, a prometovan je i AN, ruski, u pakovanju 600/1 po ceni od 35,27 din/kg bez PDV-a.berza grafik na gore

Trgovanje na svetskim berzama

Nedelja je počela sa slabljenjem žitarica na evropskom tržištu, koje su pale četvrti dan za redom, dostižući minimume od jula 2021. Malo je tražnje za francuskom robom. Međutim, francuska pšenica je sada izjednačena sa ruskom, na oko 237 $/t, po prvi put u tri meseca. Zahvaljujući jednostranom uspostavljanju koridora, Ukrajina povećava utovare u Odesi. Evropa i Kina imaju koristi od toga, naročito za kukuruz, gde su utovarene količine značajne.

Globalna tražnja za pšenicom se vraća, sa pozivima na tender od strane Pakistana, Bangladeša, Južne Koreje i Tajvana. Jordan je, sa druge strane, otkazao svoj tender zbog procene da su cene suviše visoke. U Australiji je žetva pšenice u zastoju zbog obilnih kiša na istoku te zemlje. Cena kukuruza je više depresirana, prilagođavajući se ukrajinskom izvozu. Pad cena pšenice koji je zabeležen od početka nedelje na Evronekstu, krajem nedelje je obrisan, cene su podignute na nivo uporediv sa krajem prošle nedelje. U isto vreme, evro je slabio posle dostizanja novog maksimuma od 10. avgusta. Nastavljajući trend rasta od poslednjih dana, tržište uljane repice je takođe zabeležilo rast. Trgovanje se nastavilo na američkim tržištima posle praznika u četvrtak u pesimističnom tonu.

Američka pšenica nije pošteđena opšteg snižavanja žitarica i na najnižem je nivou od avgusta 2020. USDA je potvrdilo da je završena berba kukuruza. Setva soje u Brazilu je prešla 70%, zahvaljujući nedavnim kišama, koje iako mestimične, ohrabruju proizvođače. Jačanje cena soje je uzrokovano vremenskim prilikama u Južnoj Americi. I dok sve više učesnika na tržištu snižava svoju procenu proizvodnje soje u Brazilu ispod 160 mil t, tržište ostaje na oprezu.

Posle dostizanja novih minimuma na početku nedelje, cene pšenice i kukuruza su krajem nedelje jačale. Ipak, rast je bio manje značajan kod kukuruza nego kod pšenice, koja se vratila na nivoe slične prethodnoj nedelji. Kiša u Australiji podstiče strahove od posledica po kvalitet pšenice jer se žetva približava, sa potencijalnim povećanjem količina pšenice sa nižim kvalitetom.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede