Na berzi pad cene soje i rast cena kukuruza na 17,60 din/kg i pšenice na 22,86 din/kg

cene na berzi

Cene kukuruza i pšenice na berzi nastavile su rast, dok je soja imala silazni trend cene u odnosu na prethodnu sedmicu

Tokom ove nedelje preko Produktne berze prometovano je 2,200 tona robe, za 25,14% manje nego prethodne nedelje. Finansijski promet bio je manji za 20,1% i iznosio je ukupno 61.672.500,00 dinara. Cene kukuruza i pšenice nastavile su rast, dok je soja imala silazni trend cene u odnosu na prethodnu sedmicu. Najviše se trgovalo kukuruzom.

Kupci najviše traže kukuruz sa analizom na aflatoksin

Početak nedelje na tržištu kukuruza obeležilo je povećanje aktivnosti i ponuda koja je bila dosta slabija od tražnje, da bi sredinom nedelje došlo do smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu. Kukuruz je ove nedelje zauzeo primarno mesto u trgovanju, učestvujući u ukupnom obimu prometa sa 50%, a najviše interesovanja kupci su pokazali za kukuruz sa analizom na aflatoksin. Kukuruzom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 17,60 din/kg bez PDV-a (19,36 din/kg sa PDV-om) što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U odnosu na sedam dana ranije, primetan je cenovni rast od 1,41%. Trgovalo se i kukuruzom sa preuzimanjem do 29. 2. 2024. godine po ceni od 18,00 din/kg bez PDV-a, a zaključen je i robno-berzanski ugovor na paritetu CPT luka po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a.

Kada je u pitanju pšenica, tokom čitave nedelje tražnja je bila veća od ponude, koja je bila izuzetno slaba. Nakon dve sedmice u kojima je pšenica bila najtrgovanija kultura, ove nedelje ona je u ukupnom obimu prometa učestvovala sa 27%.

Žitom se trgovalo u cenovnom rasponu od 21,20 do 24,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 22,86 din/kg bez PDV-a (25,14 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na proteklu nedelju zabeležen rast cene. Budući da se tokom sedmice najviše trgovalo pšenicom sa višim parametrima kvaliteta, rast cene iznosio je 10,7%. Trgovalo se takođe i pšenicom sa hektolitrom 72 kg po ceni od 18,30 din/kg bez PDV-a, kao i pšenicom na paritetu CPT kupac sa plaćanjem po isporuci po ceni od 24,71 din/kg bez PDV-a.

Na berzi zabeležen pad cene soje

Na tržištu soje tokom čitave nedelje nije zabeležena veća aktivnost učesnika, a odnos ponude i tražnje bio je uravnotežen. Sojinim zrnom se trgovalo u cenovnom rasponu od 53,50 do 55,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, pri čemu je bio primetan pad cene kako se sedmica bližila kraju. Ponder cena iznosila je 53,84 din/kg bez PDV-a (59,23 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na sedam dana ranije pad cene od 1,39%. Od ukupnog obima prometa soja je činila 18%, navodi Produktna berza u Informatoru.

Tržište stočnog ječma i ove nedelje je bilo mirno, a zaključen je jedan robno – berzanski ugovorza stočni ječam sa hektolitrom 60kg po ceni od 16,90 din/kg bez PDV-a (18,59 din/kg sa PDV-om).

Svetske berze

Odnos evro/dolar je snižen tokom nedelje i to je podržalo cene evropskih žitarica prethodnih dana. Međutim, sirova nafta je snižena, što je nepovoljno za ceo sektor roba. Ponovo su se pojavile nedoumice oko pada globalne tražnje za naftom, dok smanjenja proizvodnje koja je nedavno najavio OPEK+, nisu imala uticaja.

Kupovina 60.000 tona ukrajinske pšenice je podsetnik da je to faktor koji treba uzeti u obzir. Uljana repica koja je slabila i nije tako loše prošla uzevši u obzir slabljenje sirove nafte, kanole u Kanadi i palminog ulja u Kuala Lumpuru. Skori dolazak u francuske luke prva tri broda koja treba da budu natovarena pšenicom za Kinu, pruža nešto ohrabrenja učesnicima na tržištu i pomoći će da se olakša situacija sa prepunim skladšnim kapacitetima.

Barel sirove nafte u Njujorku je pao ispod 70 $, što je najniži nivo od jula. Egipat, kojem je nedavno ponuđena velika količina pšenice na tenderu i koji je kupio 180.000 t, sada je pokrenuo novi tender. Alžir je početkom nedelje kupio između 450.000 i 500.000 t durum pšenice.

Koncentrišući svoje snabdevanje kukuruzom iz Ukrajine, Kina diversifikuje snabdevanje pšenicom kupovinom američke, koja je trenutno relativno konkurentna. Treba napomenuti da je mapa svetske trgovine izmenjena zbog drastičnog rasta troškova prevoza. Izvozne inspekcije su bile ohrabrujuće za kukuruz sa 1,2 mil t i soju sa 1,1 mil t. USDA obaveštava o novoj prodaji 198.000 t američke pšenice za Kinu i došlo je do daljeg rasta cena pšenice u Čikagu. Ta šesta uzastopna sesija sa rastom dovela je cene pšenice na tromesečni maksimum.

Kukuruz je takođe jačao, petu sesiju za redom, prateći pšenicu, ali i zbog nedavnih dobrih američkih izvoznih prodaja. Soja je izuzetak, fondovi i dalje prodaju. Situacija je mešovita, sa učesnicima na tržištu koji su delom ohrabreni nedavnom kišom u Brazilu. Soja je na najnižem nivou u preko mesec dana.

Preporučujemo: Soja: Šta je važno znati o tehnologiji proizvodnje ove uljarice

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede