Kukuruz najtraženiji, cena 17,8 dinara

kukuruz berba prikolica

Najtraženiji na berzi je kukuruz. U ukupnom obimu prometa zauzeo je udeo od 56%. Kupci  zainteresovani i za vlažniji kukuruz sa 16% vlage.

Nakon prazničnih dana i prethodne radne nedelje koja je bila skraćena, ovu sedmicu na Produktnoj berzi obeležilo je povećanje aktivnosti, pogotovo kada je u pitanju tražnja primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko Produktne berze prometovano je 1.800,00 tona robe ukupne finansijske vrednosti 58.898.000,00 dinara. Najviše se trgovalo kukuruzom.

Traži se i vlažniji kukuruz

Tokom čitave nedelje na tržištu kukuruza primetna je bila povećana tražnja u odnosu na ponudu. Potraživao se kukuruz i bez analize na aflatoksin i sa analizom, a tražnja je bila iskazana i na paritetu CPT luka. Kupci su ove sedmice bili zainteresovani i za vlažniji kukuruz sa 16% vlage.

kukuruz rinfuz

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,70 do 17,80 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 17,72 din/kg bez PDV-a (19,49 din/kg sa PDV-om). Budući da je prethodne nedelje trgovina kukuruzom izostala, ponder cena je u odnosu na poslednji upoređujući podatak bila niža za 1,14%. Kukuruz je ove sedmice bio primarna kultura u trgovanju, a u ukupnom obimu prometa zauzeo je udeo od 56%.

I na tržištu pšenice je ove nedelje bila izražena tražnja, ali je ponuda žitnog zrna bila izuzetno slaba. Najčešće se potraživala pšenica sa 11% do 12% proteina, ali i pšenica za stočnu ishranu. Trgovalo se u cenovnom opsegu od 19,40 do 22,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta. Ponder cena iznosila je 19,92 din/kg bez PDV-a (21,91 din/kg sa PDV-om), što je za 4,84% više u odnosu na prošlonedeljnu ponder cenu, kada se trgovalo pšenicom sa proteinom minimum 11%.

Na tržištu soje početkom ove sedmice zabeleženo je povećanje aktivnosti, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje, uz primetan cenovni pad kako se nedelja bližila kraju. Sojinim zrnom trgovalo se u cenovnom rasponu od 52,00 do 52,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 52,04 din/kg bez PDV-a (57,25 din/kg sa PDV-om). U odnosu na poslednji upoređujući podatak, primetan je cenovni pad od 1,8%.

Tržište stočnog ječma ove sedmice je bilo mirno uz slabiju ponudu koja nije naišla na odgovor tražnje. Od ostalih roba trgovalo se još i suncokretovom sačmom sa 33% proteina po ceni od 31,00 do 31,50 din/kg bez PDV-a, saopštila je Produktna berza u Berzanskom informatoru.

Svetske berze

Tržišta žitarica na obe strane Atlantika su počela nedelju uz snižavanje. Ceo sektor roba trpi zbog pada cena sirove nafte. Alžir kupuje durum pšenicu za isporuku u februaru i martu. Kupci koriste pad cena da ponovo počnu sa kupovinama, kao što to radi Egipat, koji je kupio 360.000 t ruske pšenice i 60.000 t ukrajinske pšenice po 265 $/t FOB za plaćanje 270 dana. To nastavlja da naglašava dominaciju pšenice tog porekla, dok francuska pšenica, koje nije bilo puno u ponudi, nije bila konkurentna sa 272 $/t FOB.

Međunarodno tržište stočnog ječma je pod uticajem kupovina iz Tunisa i Alžira. Država Parana u Brazilu, preko svoje zvanične agencije DERAL, izvestila je o pogoršanju stanja useva soje, sa samo 71% u dobrom stanju, u poređenju sa 86% prethodne nedelje. Posle snižavanja na Evronekstu, cene su blago rasle, vraćajući se na nivoe zabeležene krajem prošle nedelje. Pad cena je privukao nešto interesovanja od strane kupaca, iako je crnomorska konkurencija i dalje prisutna.

Što se tiče vremenskih prilika, pad temperature u Evropi se očigledno mora pratiti. Za sad, malo je razloga za zabrinutost, iako postoje lokalni strahovi u zavisnosti od zabeleženih temperatura. Cene uljarica su juče takođe jačale, delom brišući snižavanje zabeleženo od početka nedelje. Tržište ima koristi od blagog rasta cena ulja.

Pod uticajem oštrog pada cena sirove nafte, fondovi su počeli nedelju u Čikagu povećanjem prodaja svih žitarica. Izvozni uslovi postaju sve više varljivi za SAD, sa jačanjem dolara i konkurencijom južnoameričke soje i kukuruza, i crnomorske pšenice. Nedavne kiše u Brazilu ohrabruju očekivanja da će se rod popraviti. Cene kukuruza su se malo menjale pred kraj nedelje na američkom tržištu. Rosario berza je povećala potencijal argentinske proizvodnje kukuruza za 3 mil t, što znači da bi količine mogle dostići 59 mil t, što je novi rekord za tu zemlju. Bilo je malo kretanja na tržištu pšenice, roda 2023. i roda 2024. Prognozira se pad temperatura u oblastima ozime pšenice, gde sneg tek treba da padne.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede