Rast cene kukuruza na 30,83 dinara, umanjena tražnja za žitaricama

cene kukuruza

Zabeležen rast cene kukuruza i blagi pad cena pšenice i soje na Produktnoj berzi. Cene pšenice su rasle na berzama u Čikagu i Parizu.

U odnosu na prethodnu nedelju, kada je putem Produktne berze trgovan veliki obim robe, tokom ove nedelje tržište je opet mirnije. Razlog tome možemo pronaći u početku otkupa merkantilne pšenice od strane Republičke direkcije za robne rezerve. Jedino je kod kukuruza zabeležen rast cene, dok su cene ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda u padu. Ukupno je prometovano 2.275 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 98.911.250,00 dinara.

Blagi rast cene kukuruza na 30,83 din/kg bez PDV-a

Tokom ove nedelje, tražnja na tržištu kukuruza bila je izuzetno niska. Međutim, uprkos maloj tražnji ova žitarica i ove nedelje najtrgovanija berzanska roba. Od početka nedelje ponude su bile na višim cenovnim nivoima u odnosu na tražnju.

Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo po ceni od 31,00 din/kg bez PDV-a, da bi usled smanjene tražnje ova žitarica krajem nedelje bila prometovana po ceni od 30,50 din/kg bez PDV-a. Iako je tokom nedelje zabeležen pad cene, statistički gledano, u odnosu na prethodnu nedelju, cena ove žitarice beleži rast od 2,00%. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 30,83 din/kg bez PDV-a.

Pšenica 34,50 din/kg bez PDV-a

Na tržištu pšenice, tokom ove nedelje, bilo je dosta mirno. Ponuđene količine su bile veoma male, dok s druge strane tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou. Krajem nedelje, zaključen je jedan ugovor za pšenicu novog roda po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, količinski se više trgovalo pšenicom dok je cena niža za 1,90%. Učesnici na ovom tržištu, tokom ove nedelje, bili su fokusirani na prijave za otkup pšenice od strane Direkcije, u ukupnoj količini od 131.000 tona.

Početkom nedelje, cena soje zadržala je stabilan cenovni nivo iz prethodne nedelje, kada je i zaključen berzanski ugovor po ceni od 68,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Manja aktivnost na ovom tržištu, mala ponuda, ali i nedovoljno interesovanja za kupovinu dovelo je do pada cene od 0,73% u odnosu na prethodnu nedelju. Krajem nedelje, tražnja je bila na dosta nižem cenovnom nivou od ponude, te je soja prometovana po ceni od 68,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 68,25 din/kg bez PDV-a.

Uljanom repicom rod 2022. godine trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 640,00 €/t. Tokom čitave nedelje bio je prisutan cenovni spred između kupaca i prodavaca, te su ponude krajem nedelje bila na višem cenovnom nivou od realizovanog. U odnosu na prethodnu nedelju, primetna je manja tražnja, navodi se u Informatoru Produktne berze.

berzaa

Dešavanja na vodećim svetskim berzama

Vremenske prilike nisu najpovoljnije za razvoj prolećnih useva, jer je rejting usevа kukuruza samo 64% dobro do odlično, što je pad u odnosu na prethodnu nedelju. Cena kukuruza opet je na nivou od pre početka konflikta u Ukrajini. Krajem nedelje, cene pšenice su rasle u Čikagu, nakon silaznog trenda prethodne nedelja.

Rejting useva soje snižen je za 2 poena, na 63% dobro do odlično. Kao i kod kukuruza cene su opet na istom nivou kao pre konflikta, usled jačanja kursa dolara. Vremenska prognoza pokazuje mnogo regionalnih razlika, što sugeriše da bi ukupan rod kukuruza i soje mogao biti manji nego što optimistične prognoze i dalje pokazuju.

Cene: pšenica 302,92 $/t, kukuruz 294,08 $/t, soja 584,68 $/t, sojina sačma 470,00 $/t.

Cene pšenice rasle su u Parizu uglavnom zbog nove kupovine od strane Egipta formi privatnih pregovora. Prilično je neuobičajeno da je francuska pšenica kupljena tako rano tokom sezone, što sugeriše dobru konkurentnost i nastavljenu međunarodnu tražnju.

Na cenu uljane repice uticao je pad cene palme. U Francuskoj, prvi rezultati pokazuju zadovoljavajuće prinose uljane repice. Rusija je uvela promene u metodi izračunavanja izvoznih taksi, bazirano na rublјi. Ovo povećava rusku konkurentnost na međunarodnoj sceni, ali je upitno koliki će biti izvozni potencijal zemlje u pogledu sukoba u Ukrajini. Prema Agritelu, rod pšenice u Ukrajini procenjen je na 21,8 miliona tona, što je znatno ispod prošlogodišnjih 32,2 miliona tona.

Cene: pšenica 338,75 $/t, kukuruz 298,25 $/t, soja 690,00 $/t.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede