Cene đubriva rastu, kukuruz 27,50 dinara

punjenje rasturaca

Stabilan cenovni nivo kukuruza, pad cene sojinog zrna i odsustvo trgovanja pšenice su dešavanja koja su obeležila proteklu nedelju na robno-berzanskom tržištu.

Ukupan promet je iznosio 4.800 tona robe (-29,31%), čija je finansijska vrednost iznosila 173.045.250,00 dinara (-46,16%).

Kukuruz 27,50 din/kg bez PDV-a

Iako se najveći količinski primat ukupnog prometa na “Produktnoj berzi” odnosi na kukuruz, možemo konstatovati da se tržište još nije otvorilo u skladu sa potrebama tražnje.

Žetva protekle nedelje, bila je u punom jeku. Međutim, današnje padavine će opet uticati na odlaganje. U zavisnosti od kvaliteta, kupoprodajni ugovori za promptnu isporuku su zaključeni u cenovnom rasponu od 26,50 do 27,50 din/kg bez PDV-a. Uglavnom se trgovalo kukuruzom sa povišenom vlagom i povećanim procentnom defektnih zrna.

Kao i prethodne nedelje, strukturu kupaca su činili domaći prerađivači i trgovci. Ponderisana cena trgovanja za SRPS kvalitet je iznosila 27,50 din/kg bez PDV-a.

Cena pšenice u padu

Setva pšenice je u toku. Optimalni rok u našim agroekološkim uslovima se kreće u periodu od 05. do 25. oktobra. S obzirom, da su početkom oktobra bili loši vremenski uslovi, poljoprivredni proizvođači nisu mogli da pravovremeno započnu setvu koja omogućava normalan predzimski razvoj.

Za razliku od prethodnog perioda, gde je pšenica bila dominantna i tražena berzanska roba, tokom protekle nedelje nije realizovan ni jedan kupoprodajni ugovor. Uzroci, pre svega, su smanjena aktivnost izvoznika i trgovaca, kao i veliki cenovni spred između ponude i tražnje.

U zavisnosti od parametara kvaliteta, ponude su bile u cenovnom opsegu od 30,00 do 31,00 din/kg bez PDV-a, sa jasnom tendencijom pada cene. Krajem nedelje, cene pšenice su pale i na Euronext-u zbog uzimanja profita pre vikenda, nakon što je tržište zabeležilo nove maksimume.

Na tržištu soje registrujemo negativan cenovni trend od 1,54%, a upravo to i jeste osnovni razlog povlačenja kupaca. Nakon kontinuiranog rasta cene od početka žetve, došlo je do smirivanja tržišta.

Početkom nedelje, berzanski ugovori na FCA su zaključeni na cenovnom nivou od 80,00 din/kg, odnosno 80,20 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Krajem nedelje bila je primetna povećana ponuda ove uljarice, a ugovori su zaključeni po ceni od 78,00 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se uz obračun kvaliteta. Prosečna cena trgovanja je iznosila 78,57 din/kg bez PDV-a.

Stočni ječam na paritetu FCA je prometovan od 27,00 do 27,40 din/kg bez PDV-a, odnosno 27,80 din/kg bez PDV-a na paritetu CPT. Krajem nedelje, tražnja na višem cenovnom nivou od realizovanih nije rezultirala zaključenjem berzanskog ugovora. Ponder cena za ovu nedelju je 27,22 din/kg bez PDV-a.

Cene đubriva neprekidno rastu

Snabdevanje mineralnim đubrivima ostaje glavna briga poljoprivrednika, uz neprekidan rast cena koji je praćen na dnevnom nivou. Ugovori za NPK 16:16:16, 25/1, zaključeni su po ceni od 71,35 din/kg bez PDV-a. Ponuđena je i Urea po ceni od 106,38 din/kg bez PDV-a.

Svetsko tržište

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica i kukuruz su poskupeli.

Kukuruz je skinut sa 52% površina u SAD-u. Rejting useva i dalje ostaje dobro do odlično 60%. Skok cena đubriva pokreće strahovanja oko površina sledeće godine, što može dovesti do smanjenja površina pod kukuruzom u korist soje. Kukuruz nalazi podršku u proizvodnji etanola, koja je ove nedelje bila najveća proizvodnja od juna 2019. godine.

Tokom nedelje, cene pšenice su rasle u Čikagu. Pšenica napreduje zahvaljujući međunarodnoj potražnji i kišama koje su poremetile jesenju setvu. Nedeljne američke izvozne prodaje su bile relativno niske, ali ipak u okviru očekivanja na 362.400 tona.

Cena pšenice bila je 272,35 $/t, a kukuruza 209,52 $/t.

Soja i sojina sačma su poskupele.

Soja je skinuta sa 60% površina u SAD-u. U Čikagu, cene ove uljarice su rasle. Mnogi analitičari predviđaju pad površina pod kukuruzom u korist soje, zbog rasta troškova đubriva. Soja nalazi podršku u trenutnom deficitu vode u Argentini, dok je situacija trenutno povoljnija u Brazilu. Nedeljne američke izvozne prodaje su bile iznad očekivanja na 2,88 miliona tona, isporuke su uglavnom bile prema Kini.

Cena soje je 449,75 $/t, a sojine sačme 324,00 $/t.

Na berzi u Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica i kukuruz su poskupeli. Cena pšenice je 276,50€/t (fjučers dec 21), a kukuruza 247,25€/t (fjučers nov 21).

Setva pšenice u Francuskoj se obavlja u dobrim uslovima zahvaljujući veoma povoljnim vremenskim prilikama. Žetva kukuruza takođe napreduje, ali i dalje kasni u poređenju sa ranijim godinama.

Prema FranceAgriMer-u samo 15% kukuruza je skinuto do 11. oktobra. To je daleko ispod 62% prošle godine. Pšenicom je zasejano 13% površina.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede