Cena kukuruza porasla na skoro 34 dinara, pšenica je 36 dinara, a soja 84 dinara

cena kukuruza zrno

Na tržištu cena kukuruza porasla, rast tražnje pšenice. Ove godine u strukturi prolećne setve biti zastupljenije soja i suncokret.

Najvažnija vest sa Produktne berze u protekloj nedelji je uvođenje kvota za izvoz pšenice, kukuruza, brašna i rafinisanog suncokretovog ulja, koje će se primenjivati od početka maja i važiće na mesečnom nivou. Skraćena radnja nedelja između dva Uskrsa, donela je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda. Ukupan promet za ovu nedelju iznosi 6.280 tona, čija finansijska vrednost iznosi 244.637.130,00 dinara.

Cena kukuruza porasla

Cena kukuruza se kretala u cenovnom rasponu od 32,30 do 32,50 din/kg bez PDV-a, za robu sa vlagom do 16%, dok je kukuruz standardnog kvaliteta trgovan u cenovnom rasponu od 33,00 do 33,70 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od pariteta i brzine preuzimanja.

cena kukuruza

Svakako se može govoriti o jasno uzlaznom cenovnom trendu ove žitarice, piše Zlatko Beglerbegović, broker Produktne berze. Ponderisana cena je iznosila 33,37 din/kg (36,70 din/kg sa PDV-om), što je za 1,11% rast u odnosu na prethodnu nedelju.

Pšenica 36 dinara

Kod pšenice je rast tražnje bio još izraženiji. Početkom nedelje, zaključena cena se kretala od 35,50 din/kg bez PDV a, do 38,00 din/kg bez PDV-a na samom kraju nedelje. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 36,08 din/kg bez PDV-a (39,69 din/kg sa PDV-om), što predstavlja rast od 0,40% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Soja 84 dinara

Sojom se trgovalo po ceni od 83,75 din/kg bez PDV-a, što predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, ova uljarica je poskupela za 0,81%. Krajem nedelje, tražnja po ceni od 84,00 din/kg bez PDV-a nije dovela do zaključenja berzanskog ugovora usled uzdržanosti prodavaca. Od ostalih roba, prometovano je mineralno đubrivo NPK 15:15:15 po ceni od 96,78 din/kg bez PDV-a. Sojina sačma je ponuđena po ceni od 52,20 din/kg.

Neposredno pre sastavljanja ovog izveštaja cene na pariskoj berzi (Matif), su iznosile za pšenicu 405 eur/t za majsku isporuku, kukuruz 336 eur/t za junsku isporuku i uljanu repicu 849 eur/t za avgustovsku isporuku, navodi se u Berzanskom informatoru.

Podaci sa terena govore da će ove godine u strukturi prolećne setve biti zastupljenije soja i suncokret, dok se setva kukuruza očekuje na manjim površinama.

S obzirom da rat u Ukrajini još uvek traje i neizvesnost je kada će se završiti. Ovakva situacija dovodi do dodatnih problema pri kojima se poljoprivredni proizvođači susreću, što utiče na neizvesnost prolećne setve. Ovakav splet okolnosti će uticati na svetske bilanse, pogotovo kod suncokreta, a delimično i kod kukuruza, što bi moglo da dovede do daljeg rasta cena na svetskom tržištu.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede