Berza: Kukuruz 25 dinara, pšenica 31 dinar, a urea 106 dinara

berzaa

Produktna berza: Smanjena aktivnost, pad cena

Pred novogodišnje praznike, došlo je do smanjene aktivnosti učesnika u trgovanju. Pored smanjene aktivnosti, zabeležen je stabilan cenovni nivo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Promet od svega 700 tona spada u red ekstremno niskih nedeljnih prometa koji je zabeležen na Produktnoj berzi. Finansijska vrednost je iznosila 27.264.750,00 dinara.

Kukuruz je zadržao stabilan cenovni nivo. Berzanski ugovori su zaključeni u veoma uskom cenovnom rasponu od 24,90 do 25,00 din/kg bez PDV-a. Veće interesovanje je bilo za kupovinom ove žitarice sa klauzulom “gratis lager” do 31. januara, nego za promptnu isporuku.

Strukturu kupaca su uglavnom činili trgovci, dok s druge strane interes izvoznika i domaćih prerađivača nije bio naglašen za kupovinom. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 24,96 din/kg bez PDV-a. U odnosu na isti period prethodne godine (18,80 din/kg bez PDV-a), cena je viša za 32,98%.

Na tržištu pšenice, primetna je pasivnost u odnosu na prethodni period kada je ova žitarica bila jedna od najtraženijih berzanskih roba. Odsustvo tražnje, manifestovalo se kroz jedan kupoprodajni ugovor za pšenicu sa minimum 12% proteina, koji je zaključen na cenovnom nivou od 31,00 din/kg bez PDV-a. Ovo ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu, a statistički je zabeležen blagi rast od 1,07% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Kada uporedimo cenu ovu žitarice sa istim periodom prethodne godine (20,90 din/kg bez PDV-a), zabeležen je rast od 48,33%.

Nakon nedavnog negativnog trenda, soja u protekloj nedelji nije zabeležela značajnije cenovne oscilacije. Realizacija je bila na cenovnom nivou od 71,50 din/kg bez PDV-a, sa preuzimanjem robe tokom januara. Bez obzira što domaći prerađivači i trgovci nisu pokazali potrebu za kupovom, ponuda većih količina i dalje izostaje usled odlaganja prodavaca. Za godinu dana, ova uljarica je poskupela za 37,50 %.

Ruska urea, granulisana, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od 106,39 din/kg bez PDV-a. U odnosu na isti period prethodne godine i registrovane cene od 31,98 din/kg bez PDV-a, cena je viša za 232,68%. AN, 25/1, na paritetu CPT, zaključen je po 83,96 din/kg bez PDV-a.

Cena đubriva AN je 92,36 din/kg, a NPK 16:16:16 je 82,77 din/kg.

Možemo konstatovati da je ova godina bila veoma turbulentna sa aspekta cenovnih dešavanja, što podrazumeva da smo imali velikih cenovnih oscilacija, koje su bile praćene čak i na dnevnom nivou, i neočekivane. Ovakva okolnost, još jednom je pokazatelj koliko je tržište postalo nepredvidivo, komentar je Produktne berze.

grafik za berzu

Berza u Čikagu – pšenica i kukuruz pojeftinili

Berza u Čikagu

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica i kukuruz su pojeftinili. Ove nedelje trgovci su bili fokusirani na vremenske prilike u južnom Brazilu i Argentini, usled nedostatka vode. Dnevna proizvodnja etanola je ove nedelje dostigla 1,059 miliona barela. Izvoz kukuruza je bio iznad očekivanja ove nedelje sa 1,307 miliona tona.

Tržište pšenice s druge strane je beležilo cenovni pad, zbog razočaravajućih izvoznih inspekcija i nedostatka konkurentnosti robe u odnosu na Rusiju. Ovonedeljni izvoz američke pšenice bio je razočaravajući, sa samo 199.500 tona.

Cena pšenice je 286,46 $/t, a kukuruza 234,64 $/t.

Soja je pojeftinila, a sojina sačma poskupela. Na početku nedelje, cene soje su imale uzlazni trend, usled strahova od manje proizvodnje u Južnoj Americi, zbog poplava na severu Brazila i upornog nedostatka vode na jugu Brazila i u celoj Argentini. Prva žetva soje počinje na severu Mato Groso regiona, u Brazilu. Na kraju nedelje, cena soje je zabeležila nagli pad cene, izazvan padavinama nad delom Brazila i početkom žetve na severu te zemlje.

Cena soje je 487,82 $/t, a sojine sačme 413,60 $/t.

Berza u Parizu

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica i kukuruz su pojeftinili. Cene pšenice na Evronekstu su zabeležile oštar pad kako se približava kraj godine. Krajem nedelje, rasle su cene i pšenice i kukuruza. Egipat je kupio 60.000 t francuske pšenice, čime je Francuska potvrdila svoju konkurentnost. Neobično visoke temperature u Francuskoj dovode do ranog obnavljanja vegetacije.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede