Za proizvođače tovne junadi pomoć od 20.000 dinara po grlu

robnih rezervi tov junadi

Proizvođač tovne junadi koji je prodao životinje mora da bude upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da se nalazi u aktivnom statusu.

Vlada Republike Srbije usvojila je izmenjenu i dopunjenu Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2.

Poljoprivrednom proizvođaču tovne junadi biće isplaćena subvencija u iznosu od 20.000 dinara za svako grlo prodato licu koje obavlja delatnost u objektu za klanje životinja, odnosno objektu odobrenom za izvoz živih životinja u periodu od 5. septembra do 30. oktobra.

Poljoprivredni proizvođač koji je prodao tovnu junad licu koje obavlja delatnost u objektu za klanje životinja, odnosno objektu odobrenom za izvoz živih životinja.

Odgajivač junadi koji je prodao tovnu junad mora da bude upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da se nalazi u aktivnom statusu.

Finansijska podrška za poljoprivrednog proizvođača po ovom programu biće odobrena ako je tovno june koje je predmet zahteva minimalne težine 500 kg. Uslov je i da je životinja do prodaje provela najmanje 120 dana na poljoprivrednom gazdinstvu poljoprivrednog proizvođača.

Vlada Republike Srbije usvojila je i izmene i dopune Uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2020. godini koje se odnose na IPARD podsticaje.

Ovim izmenama, korisnicima tih sredstava biće omogućeno da ostvare prava na isplatu u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u propisanom roku.

Za tekuću i naredne dve godine novac će biti upotrebljen za programe koji se odnose na unapređenje konkurentnosti i investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (podsticanje podizanja novih višegodišnjih proizvodnih zasada i unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje).

Takođe, ova sredstva će biti upotrebljena za investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i proizvoda ribarstva (podrška unapređenja vina i rakije, kontrolne markice za poljoprivredno-prehrambene proizvode i evidencione markice za vino i nabavka opreme u sektoru mesa, mleka i piva) i upravljanje rizicima.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede