Trihineloza – budimo pažljivi! Obavezan pregled mesa kod veterinara

meso sirovo 2

Trihineloza je parazitska bolest. Obavezno uzorkujte meso, a uzorak prekontrolišite u veterinarskoj stanici.

Svi oni koji vole da jedu meso, i to ono domaće, važno je da znaju da je jedini način da se zaštite od zaraze trihinelom da to meso prekontrolišu u veterinarskoj stanici.

U protivnom, rizik od zaražavanja okruglastim crvom iz roda Trichinella je veliki!

Trihineloza je vrlo ozbiljna parazitska bolest zbog čega treba ozbiljno voditi računa o pripremi jela sa svinjetinom i divljači.

Trihineloza je bolest uzrokovana embrionima Trichinella spiralis za vreme njihove migracije iz creva čoveka u mišiće, a praćena je povišenom temperaturom, jakim bolovima u mišićima i oticanjem lica.

Bolest je kod čoveka otkrivena 1835. godine u Londonu, a kod nas je prvi put registrovana 1923. godine u Zemunu.

Trihinela se može razvijati samo kod sisara i to mesojeda i svaštojeda. Toj grupi pripada i čovek. On najčešće oboli konzumacijom zaraženog svinjskog mesa, a svinje najčešće konzumacijom zaraženih pacova ili otpadaka zaraženog svinjskog mesa, podseća Predrag Popov, dipl. inž. stočarstva.

trichinella spiralis

Svinjsko meso koje nije dovoljno termički obrađeno bilo dejstvom visokih ili niskih temperatura, a u sebi sadrži učaurene larve trihinele jedini je uzročnik pojave trihineloze kod ljudi.

Od domaćih životinja oboljevaju još psi i mačke, a od divljih pacovi, divlje svinje, lisice, jazavci i medvedi.

Trichinella spiralis je mala valjkasta glista čiji je mužjak dužine 1,4-1,6 mm i širine 0,04 mm, a ženka je krupnija dužine 3-4 mm i širine 0,06 mm.

Konzumacijom zaraženog mesa unose se učaurene larve, koje se u procesu varenja oslobađaju opne i izlaze iz njih u crevima gde dolazi do razvoja u odrasle jedinke i kasnije do razmnožavanja.

Ženke rađaju žive larve duboko u sluzokoži tankog creva, odakle se ove šire po celom organizmu putem krvi, limfe ili direktno kroz vezivno tkivo.

Larve se kreću kroz organizam do poprečno-prugaste muskulature i učaure se u mišićnim vlaknima, najčešće muskulaturi za žvakanje, mišićima oka i grkljana i međurebarnim mišićima.

Dešava se da napadne i srčani mišić, što ima opasnije posledice po zdravlje.

uzimanje-uzorka-trihinela

 

Preventiva:

svinje se moraju gajiti u zatvorenim objektima, da ne dođu u kontakt sa pacovima, a njih treba eliminisati redovnom deratizacijom,

obavezan pregled mesa kod veterinara, čime se ustanovljava prisustvo trihinele, a materijal iz kojeg se najbolje determiniše je deo dijafragme gde je koncentracija larvi najveća, napominje Popov.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Slične vesti

Budite u toku

Želite da Vas obaveštavamo o najnovijim vestima jednom nedeljno?

Poljoprivredne kategorije

Najnovije vesti iz poljoprivrede